Valtion romutuspalkkio rahat lopussa - tarjolla mahdollista jatkoa

Valtion varaamat romutuspalkkio rahat ovat käytetty, mutta Liikenne- ja viestintäministeriö on esittänyt 5 miljoonaan lisärahoitusta jo käytetyn 3 miljoonan lisäksi.

Heinäkuussa alkanut valtion ja autoalan rahoittama romutuspalkkiokokeilu on osoittautunut onnituneeksi, sillä valtio on saanut kokeilun myötä uusista myydyistä autoista reilusti verotuloja. Romutuspalkkiokokeilussa valtio hyvittää 1000 euroa ja autoala 500 euroa yhtä romutettavaa autoa kohden. Kokeilun tarkoituksena on uudistaa Suomen autokantaa vähäpäästöisemmäksi ja turvallisemmaksi.

Kokeilu on voimassa 1.7.2015-31.12.2015, ja uusia autoja on tilattu n.3000. Valtion määrärahat (3 miljoonaa) ovat jo päässeet loppumaan, mutta kaikki uuden auton tilanneet tulevat saamaan romutuspalkkionsa, vaikka auto rekisteröitäisiin ja maksettaisiin vasta loppu syksystä.

On hyvin todennäköistä että romutuspalkkiokokeilu tulee jatkumaan, sillä valtio on kerännyt uusista myydyistä autoista enemmän verotuloja, kuin mitä se on käyttänyt romutuspalkkioihin. Autotuoja ry:n puheenjohtaja Tero Kallio on todennut, että valtio nelinkertaistanut autoverotuloja verrattuna maksettuun romutuspalkkioon. Kallio uskoo, että romutuspalkkiokokeilulla on ollut positiivista vaikutusta autokauppojen lisääntymiseen: "Autojen kokoluokka näyttäisi kuitenkin viittaavaan siihen, että nyt moni käytettyä autoa harkinnut oli päätynyt uuden auton ostajaksi ja lisännyt sitä kautta valtion autoverotuloja." Kallio jatkaa: "- Romutuspalkkiota on käytetty ensisijaisesti pienten, edullisten ja energiatehokkaiden autojen hankintaan. Romutuspalkkiolla hankittujen autojen keskimääräiset hiilidioksidipäästöt ovat vain 104 g/km, kun esimerkiksi vuonna 2014 rekisteröityjen uusien autojen hiilidioksidipäästöt olivat 128 g/km."

Autoala on käyttänyt tähän mennessä 1,5 miljoonaa, ja on valmis jatkamaan romutuspalkkiokokeilua. Lisärahaa tullaan hakemaan lisätalousarviosta, jonka hallitus tulee järjestämään eduskunnalle 17.syyskuuta.Lue myös seuraavat artikkelit

Romutuspalkkiokampanja alkaa – 1500 euron hyvitys

Toimittamalla romuauton kierrätykseen saa 1500 euron edun uuden auton ostoon.

Lue lisää

Sähköllä ladattavien hybridiautojen vero alenee suhteellisesti enimmillään 52 %.

Pienipäästöisille autoille alennusta autoveroon

Autoveron määrä alenee autoilla, joiden ominaishiilidioksidipäästö on enintään 140 g/km.

Lue lisää