Blogi: Kaasuautoilu on hyvän mielen autoilua

"Olen neljän viime vuoden aikana haastatellut kymmeniä biokaasuautoilijoita ja heitä näyttää yhdistävän selkeä tyytyväisyys yhteen tai useampaan kaasuautoilun tuomaan etuun", kertoo biokaasuautoilija Erkki Rautio.

On hauska huomata, kuinka erilaiset ulottuvuudet samassa tuotteessa, tässä tapauksessa biokaasussa ja biokaasuautoilussa, voivat tuottaa hyvän mielen.

Kotimaisuus ja paikallisuus

Joillekin polttoaineen kotimaisuus ja paikallisuus ovat hyvin tärkeitä. Biokaasu, joka valmistetaan omalla kotiseudulla, synnyttää turvallisen olon, koska silloin tietää, missä tuote valmistetaan ja mihin ne polttoainerahat menevät. Myös ajatus oman tuotevalinnan työllistävästä vaikutuksesta kotimaassa lisää tyytyväisyyttä. Lisäksi biokaasuun sijoitetuilla euroilla laajennetaan kotimaista kaasunjakeluinfrastruktuuria, josta pääsevät hyötymään nykyisten lisäksi myös tulevat kaasuautoilijat.

Biokaasussa korostuu kotimaisuus ja paikallisuus. 
Biokaasussa korostuu kotimaisuus ja paikallisuus. 

Ympäristöystävällisyys

Joku toinen ajattelee lähiympäristöään ja on erityisen tyytyväinen, että nyt hänellä on vihdoinkin ajoneuvo, joka ei tupruta pahanhajuisia ja haitallisia päästöjä pakoputkestaan. Lisäksi tietoisuus omien ajokilometrien mitättömistä hiilidioksidipäästöistä tuo tunteen siitä, että omat ajelut eivät vauhdita ilmaston lämpenemistä. Ehkä sitä saa eräänä päivänä kertoa lapsenlapsilleen, kuinka päätti jo ensimmäisten joukossa siirtyä käyttämään polttoainetta, joka ei kuormita elinympäristöä.

Biokaasuprosessin perustuminen uusiutuviin raaka-aineisiin eli lähinnä eloperäisiin jätteisiin antaa joillekin kuluttajille erityisiä kiksejä. Raaka-aineiden ehtymättömyys ja jäteperäisyys lisää riippumattomuuden ja jatkuvuuden tunnetta. Biokaasuprosessissa voidaan hyödyntää jopa sellaisia jätejakeita, joille ei muuta hyötykäyttöä löydy. Lisäbonuksena on se, että ravinteita palautetaan samalla peltomaahan ja vähennetään fossiilienergiaan perustuvien keinolannoitteiden käyttöä.

Säästäminen

Se, että biokaasuautoilulla säästää satoja euroja vuodessa, on joillekin tärkeä motivointitekijä. Kerrankin saa tehdä monella tavalla myönteisen valinnan ja kotiuttaa pienen bonuksen myös itselleen. Yleensähän lisäarvoa tuovista paikallisista tai ympäristöystävällisistä tuotteista maksetaan pientä lisähintaa, mutta tässä tapauksessa myös hinta on edullisempi kuin kilpailevilla tuotteilla. Uuden biokaasuauton hankintaan liittyvä lisähinta (verrattuna bensa- tai dieselmalliin) kuittautuu polttoainesäästöillä hyvin lyhyessä ajassa. Mikäli on hankkinut käytetyn kaasuauton, jossa kaasujärjestelmän tuomaa lisähintaa ei yleensä ole, pääsee heti hyötymään edullisen polttoaineen tuomista säästöistä.

Kiinnostuksen herättäminen

Jokainen kaasuautoilija herättää ympäristössään kiinnostusta ja hämmästystä. Lukuisia ovat ne tilanteet, joissa joku tuntematon tulee kysymään kaasuautoilusta ja polttoaineen saatavuudesta. Jos meillä kaasuautoilijoilla on tuolloin hetki aikaa kertoa kokemuksistamme, voimme jakaa pienen palan kaasuautoiluun liittyvää hyvää mieltä myös eteenpäin.


Kirjoittaja:
Erkki Rautio
Biokaasuautoilija

Lisää Erkin kokemuksia kaasuautoilusta voi lukea osoitteessa biokaasuauto.fi.

"Biokaasuautoilu tuottaa sekä autoilijalle itselleen että ympärilleen hyvää mieltä", kertoo Erkki Rautio. 


Kommentit