Autokoulu Stradassa kaasuautoillaan - "Uusi juttu jokaiselle"

Pääkaupunkiseudulla toimiva Autokoulu Strada otti käyttöönsä kaksi biokaasulla kulkevaa Audi A3 G-tronia.

Autokoulu Stradan toimitusjohtaja Joni Kuusisto tutustui kaasuautoiluun ensimmäistä kertaa Autokoululiiton tilaisuudessa, jossa hänelle esiteltiin kaasukäyttöinen Audi A3 G-tron.

”En tiennyt miten kaasuauto toimii, mutta pääsin kokeilemaan ja auto oli hyvä. Kaasu vaikutti taloudelliselta vaihtoehdolta ja tankkausasemiakin löytyy”, Kuusisto kuvailee.

Nyt Autokoulu Stradan käytössä on kaksi Audi A3 G-tronia. Kuusiston mukaan autot ovat toimineet moitteettomasti ja kaasukäyttöisyys on näkynyt ajettavuudessa ainoastaan positiivisesti.

”Kaasu-Audissa on ehkä jopa sitkeämpi moottori kuin bensaversiossa”, hän hymyilee.

Kuusiston mukaan kaasu-Audien polttoainekustannukset ovat miltei puolet pienemmät verrattuna vastaaviin bensiinikäyttöisiin autoihin. Stradalla huolehditaankin, että autoilla ajetaan aina kaasulla, vaikka kaasuautoista löytyy myös bensiinitankki.

”Bensaa emme käytä kaasuautoissa ollenkaan. Autot tankataan kaksi kertaa viikossa ja kaikille oppilaille näytetään, miten tankkaaminen tapahtuu.”

Vaihtoehdot tutuksi autokoulussa

Stradan oppilaat ovat ottaneet kaasuautot vastaan suurella mielenkiinnolla. Autokoulu on ollut monelle ensimmäinen paikka, jossa päästä tutustumaan vähäpäästöisiin autovaihtoehtoihin.

”Kaikki ovat olleet hyvin kiinnostuneita. Eräskin oppilas halusi ajaa ajotunnit nimenomaan kaasuautolla. Voin sanoa, että kaasu on uusi juttu jokaiselle.", Kuusisto kertoo.

Taloudellinen ajaminen ja ekologisuus nousevat esiin oppitunneilla ja Kuusiston mukaan on myös tärkeää keskustella siitä, milloin auton käyttö on ylipäätään perusteltua.

”Autolla kun ajetaan, niin täytyy miettiä miksi ajetaan, kun vaihtoehtona on esimerkiksi joukkoliikenne."

Ympäristöystävällinen polttoainevalinta puhuttaa Kuusiston mielestä eritoten nuoria oppilaita.

"Nuoret ymmärtävät kierrättämisen päälle, ja biokaasuhan valmistetaan kierrätetystä tavarasta."


Stradan kaasu-Audit kulkevat suomalaisella biokaasulla. 
Stradan kaasu-Audit kulkevat suomalaisella biokaasulla. 

Autokoulu on ollut tyytyväinen valintaansa ja toimitusjohtajan mukaan kaasuautoja saatetaan tulevaisuudessa hankkia lisää.

”Seuraavaa autoa kun hankitaan, niin kaasua vaihtoehtona harkitaan ehdottomasti. Merkkejä ja malleja kyllä riittää. Volkswagen Golf on yksi mahdollisuus", Kuusisto tuumaa.

Kuusisto näkee, että tankkauspaikkojen lisääntyminen on keskeinen tekijä kaasuautojen yleistymisen kannalta. Hän kuitenkin muistuttaa, että autot eivät ole riippuvaisia kaasutankkausmahdollisuuksista.

"Vaikka mediassa kaasuautoista puhutaan harvemmin kuin vaikkapa sähköautoista, kannattaa muistaa, että kaasuautoilla on myös jälkimarkkina. Vaikka asuisit Lapissa, niin autolla pääsee tarvittaessa bensalla."Kommentit