BMX-pyöräilijä huolestui autoilun ympäristövaikutuksista ja vaihtoi kaasuautoon

Auto-onnettomuudesta selvinnyt Outi Leinonen on luonut menestyksekästä uraa BMX-racingissä. Hän halusi vaihtaa autonsa vähäpäästöiseen vaihtoehtoon ja innostui kaasuautoilusta.

Outi Leinosen elämä muuttui vuonna 2004, kun hän joutui autokolariin ja sai onnettomuuden seurauksena vakavan aivovamman. Tahdonvoimainen Leinonen kuitenkin kuntoutui ja innostui BMX-pyöräilystä, jota hän alkoi harrastamaan tosissaan.

"Menin Tanskaan katsomaan kisoja ja tein silloin lupauksen, että olisin seuraavana vuonna itse mukana."

Leinonen toteutti lupauksensa ja on sittemmin kilpaillut ympäri maailmaa Yhdysvaltoja ja Uutta-Seelantia myöten. Hän on ainoa suomalainen, joka on päässyt BMX-pyöräilyn MM-finaaliin ja voittanut MM-pronssia ikäluokkasarjassa.

Tuleva perheenlisäys toi Outi Leinosen takaisin kotikonnuilleen Suomeen.
Tuleva perheenlisäys toi Outi Leinosen takaisin kotikonnuilleen Suomeen.

Hiljattain Espanjasta takaisin Suomeen muuttanut Leinonen kertoo ajavansa paljon autolla ja alkaneensa sen myötä pohtia autoilun aiheuttamia ympäristövaikutuksia.

"Autolla sahaaminen ympäriinsä yksin rupesi tuntumaan pahalta ilmaston kannalta. Harkitsin aluksi sähköautoa, mutta kysyin neuvoa isältäni, joka tuntee autot hyvin, ja hän kertoi kaasuauton olevan kannattavampi vaihtoehto. En ollut ikinä kuullut kaasusta muuta kun bussin polttoaineena, enkä ajatellut, että kaasu olisi mitenkään erityisen ympäristöystävällinen vaihtoehto."

Asiaan perehdyttyään Leinonen kertoo kuitenkin huomanneensa, että biokaasu voisi olla jopa sähköä ympäristöystävällisempi vaihtoehto. Hän on ollut tyytyväinen ekologisesti ja edullisesti kulkevaan Opel Comboon, joka löytyi autoliikkestä Tampereelta.

"Innoissani kyllä olen tästä kaasuautovaihtoehdon löytymisestä. Ympäristö on se pääsyy, miksi olen kaasuauton ottanut ja halvalla ajaminen on vaan plussaa. Ottaisin kaasuauton, vaikka polttoaine olisi kalliimpaa."

Leinonen on ihmeissään siitä, että kaasuautoilu ei ole vielä levinnyt Suomessa laajempaan tietoisuuteen. Hän kertoo saaneensa paljon kysymyksiä tutuiltaan, joille kaasuautoilu on uusi asia.

"En tiedä onko kyseessä tiedon puute, vai miksi tätä vaihtoehtoa ei tunneta. Kyseenalaistaminen on ainakin ihan turhaa ja se pitäisi unohtaa heti kättelyssä."

Leinonen peräänkuuluttaa yhteistyötä kaasutoimijoiden välillä, jotta kaasuautoilua tuettaisiin valtion taholta ja lakipykäliin "saataisiin järkeä". Hän toivoo myös lisää panostusta biokaasun tuotantoon ja ilahtuu kuullessaan, että biokaasua tuotetaan kotitalouksien biohajoavista jätteistä.

"Ihmisten biojätteistä pitäisi tuottaa enemmän energiaa. En tiennyt, että tällaista jo tehdään!"


Outin blogia voi seurata täältäLue myös

Opiskelija hyppäsi kaasuauton rattiin

Aalto-yliopistossa opiskeleva Carolina Kansikas lähti testaamaan suomalaisella biokaasulla kulkevaa Skoda Octaviaa. Hänen mielestään kiertotalous on mahtava juttu monessa mielessä.

Lue lisää

Espoolainen Tuula Suutarinen koeajoi kaasuauton - "Hyvä vaihtoehto työsuhdeautoksi"

Tuula Suutarinen kiinnostui kaasuautoilun ympäristöystävällisyydestä ja edullisuudesta.

Lue lisää


Kommentit