Hyvän ilman linnun voitto merikonteista koottavalle biokaasulaitokselle

Gasumin Hyvän ilman lintu - innovaatiokilpailun voiton ja 75 000 euron ykköspalkinnon vei BioGTS Oy:tä edustaneen BIOBOKSIn biokaasulaitosidea.

BioGTS Oy:tä edustaneiden Annimari Lehtomäen ja Mika Rautiaisen voittoisa BIOBOKSI-idea perustuu standardoituun ja skaalautuvaan biokaasulaitokseen, jonka ansioista biokaasun tuotanto, jalostus ja jakelu onnistuvat samassa paikassa, vaikka vilkkaasti liikennöidyn valtaväylän varrella. Idea edistää biokaasun liikennekäyttöä etenkin kaasuverkon ulkopuolella, sillä BIOBOKSIn sijainti ei ole riippuvainen kaasuverkosta.

BIOBOKSIn idea oli myös internetissä järjestetyn yleisöäänestyksen voittaja. Joukkueelle voitto merkitsee innovaation kehitysprosessin huomattavaa nopeutumista.

Onnea Mika Rautiainen ja Annimari Lehtomäki!
Onnea Mika Rautiainen ja Annimari Lehtomäki!

”Olemme todella iloisia kilpailumenestyksestä, ja odotamme innolla, millaisia yhteistyöneuvotteluja tämä tuo jatkossa Gasumin kanssa. Olemme jo käynnistäneet Tekes-hankkeen innovaatiomme pilotointivaiheen tiimoilta, ja kilpailun voitto nopeuttaa merkittävästi markkinoillepääsyä”, BioGTS Oy:n kehitysjohtaja Annimari Lehtomäki sanoo.


Mahdollistaa biokaasutuotannon pienessäkin mittakaavassa

Merikonteista koottava BIOBOKSIn laitoskoko on helposti skaalautuva: pienimillään se tuottaa noin 100 henkilöauton vuotuiset polttoaineet, ja laitoskokoa on mahdollista kasvattaa portaittain. Innovaation yksi ominaisuus onkin sen kustannustehokkuus niin pienimuotoisessa kuin suuremman luokan biokaasuntuotannossa.

”BIOBOKSI on pitkälle standadroitu, se on kuin biokaasulaitosten T-mallin Ford”, Lehtomäki kuvailee.
Lähtökohtaisesti BIOBOKSin raaka-aineet ovat biohajoavia jätteitä, mutta innovaation tekniikka mahdollistaa liikennebiokaasun jalostamisen myös kaatopaikkakaasusta.

”Kaatopaikkakaasua syntyy kaikilla käytössä olevilla ja suljetuilla kaatopaikoilla. Kaasu kerätään kyllä talteen, mutta nykyisin suurin osa vain soihdutetaan eli poltetaan pois. Nyt olisi tekniikka tarjolla, jolla senkin liikennekäyttöä voitaisiin edistää”, Lehtomäki kertoo.

Hyvän ilman lintu -kilpailun arviointiraadin mukaan idealla on myös vientipotentiaalia. BIOBOKSIa onkin tarkoitus edistää myös Suomen ulkopuolella, missä biohajoavan jätteen käsittelypotentiaali on valtava.

”Tavoitteenamme on, että Suomeen rakennetaan lähivuosina BIOBOKSI-laitoksiin perustuva ketju ja haluamme monistaa konseptin myös ulkomaille.”


Bensa-auton kaasumuunnos ja kaasuautojen yhteiskäyttö myös palkinnoille

Tiukassa kilvassa kakkossijan ja 25 000 euron palkinnon sai Antti Rikkisen, Tuomo Urrilan ja Jussi Havun muodostama ProGas. Joukkueen tavoitteena on luoda kaasukonversioon ”avaimet käteen” -tyylinen kokonaisratkaisu, joka sisältäisi asiakkaan autolle tehtävän teknisen selvityksen, kaasukonversion ja kokonaisuuden toteutuksen varmistavan rahoitusmallin.

Kunniamaininnan napannut Weegos Oy eli Tommi Rimpiläisen, Konsta Sirvion ja Zaur Izzatdustin Weegas-joukkue keskittyi ideassaan kaasuautojen yhteiskäytön laajentamiseen. Weegos Oy:n kehittämä yhteiskäyttöpalvelu on suunnattu julkisen sektorin toimijoille, yrityksille ja yhteisöille.

Myös ProGas palkittiin 25 000 eruolla ja Weegos Oy sai kunniamaininnan.
Myös ProGas palkittiin 25 000 eruolla ja Weegos Oy sai kunniamaininnan.

Kilpailuun yhteensä ennätykselliset 130 ideaa

Lokakuussa 2014 avattuun kilpailuun tuli määräaikaan mennessä ennätykselliset 130 ideaa, joista kymmenen läpäisi alkukarsinnan. Lopulta arviointiraati valitsi finaalivaiheeseen viisi kärkitiimiä. Esikarsintavaiheessa tärkeimmät arviointikriteerit olivat idean uutuusarvo, liiketoimintapotentiaali ja toteutettavuus. Kilpailun lopulla arviointiraadin huomio kiinnittyi joukkueiden aktiivisuuteen ja kilpailunjälkeisiin jatkosuunnitelmiin.

Kilpailun arviointiraadin muodostivat Gasumin hallintoneuvoston puheenjohtaja, vuorineuvos Juha Rantanen, Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston professori Petri Parvinen, Aalto-yliopiston professori Kalevi Ekman, Rovio Entertainmentin Mighty Eagle Peter Vesterbacka, Dodo ry:n hallituksen jäsen Jaakko Lehtonen sekä Gasumin edustajina toimitusjohtaja Johanna Lamminen, strategia- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Sari Siitonen ja liiketoiminnan kehityspäällikkö Jussi Vainikka.