Skånen bussit eroon fossiilisista polttoaineista

Ruotsissa julkinen liikenne kulkee nyt entistä puhtaammin, kun Skånen kaupunkibussit liikennöivät biokaasulla. Myös Suomessa biokaasubusseja tullaan näkemään vuonna 2016

Ruotsi on biokaasun liikennekäytössä Suomea edellä niin henkilöautoilun kuin julkisen liikenteen osalta. Sydsvenskan- lehti kertoo, että naapurimaan eteläisimmän läänin Skånen julkinen kaupunkiliikenne on saatu täysin vapaaksi fossiilista polttoaineista, kun Malmön kaikki 185 bussia saivat polttoaineekseen biokaasun. Skånetrafikenin ympäristöstrategi Iris Rehnström kertoo Sydsvenskanille, että viittä sähköbussia lukuun ottamatta, kaikki Skånen kaupunkibussit kulkevat nyt biokaasulla.

Skånessa Kristianstadin, Helsingborgin, Eslövin ja Hässleholmin kaupunkibussit liikennöivät paikallisesti tuotetulla biokaasulla. Muualla Skånessa liikennebiokaasu tulee verkosta, johon syötetään sekä maa- että biokaasua. Rehnströmin mukaan Skånetrafiken kuitenkin valvoo, että kuljetusyhtiöt hankkivat biokaasua kulutuksensa mukaisesti, velvoittaen ne raportoimaan energiayhtiöiltä ostamansa polttoainetyypin ja määrän.

Skånetrafikenin seuraavana tavoitteena on, että fossiiliset polttoaineet poistettaisiin Skånen koko alueliikenteestä vuoteen 2018 mennessä. Palveluliikenteen osalta fossiilisista polttoaineista halutaan eroon vuoteen 2020 mennessä.

Biokaasua saadaan bussien käyttöön pääkaupunkiseudulla ja Vaasassa
Biokaasua saadaan bussien käyttöön pääkaupunkiseudulla ja Vaasassa

Pääkaupunkiseudun bussit liikennöivät puhtaammin 2016

Vaikka biokaasua ei Suomen julkisessa liikenteessä käytetä vielä naapurinmaan tapaan, tullaan esimerkiksi pääkaupunkiseudulla näkemään biokaasulla kulkevia busseja vuonna 2016 . Helsingin seudun liikenne (HSL) tilasi ympäristöbonustarjouskilpailutuksen kautta biokaasua Helsingin seudun bussiliikenteeseen, jonka seurauksena Helsingin Bussiliikenne Oy tulee liikennöimään suomalaisella biokaasulla.

Biokaasubussihanke on panostus pääkaupunkiseudun puhtaamman liikenteen puolesta, sillä biokaasuun vaihtaminen vähentää kasvihuonepäästöjä noin 1 367 tonnilla. Määrä vastaa 11 miljoonan kilometrin päästöjä bensiinikäyttöisellä henkilöautolla ajettaessa. Helsingin Bussiliikenteen päätös biokaasulla liikennöimisestä oli ainoa menestynyt tarjous HSL:n ympäristöbonuskilpailussa. Ympäristöbonus myönnetään liikennöitsijöille päästöjä vähentävistä toimenpiteistä.

Vaasa hankkii biokaasua julkisen liikenteen käyttöön

Pohjalaiselle Ab Stormossen Oy:lle biokaasuliiketoiminta on ollut tuttua jo hyvän aikaa, sillä yhtiön biokaasulaitos on ollut toiminnassa vuodesta 1990 lähtien. Vuonna 2012 käynnistettiin Stormossen osittain omistama jätteenpolttolaitos Westenergy, jonka uudet jätteenlajittelukäytännöt mahdollistavat biokaasun tuottamisen liikennekäyttöön entistä paremmin. Stormossen ja Vaasan kaupunki ovat tehneet sopimuksen biokaasun tuottamisesta julkiseen liikenteeseen ja 1.9.2016 Vaasassa avataan sekä julkinen CBG100-tankkausasema että hidastankkausasema kaupunkibussien käyttöön. (lähde: Biokaasuyhdistys)


Lue myös seuraavat artikkelit

Kaasubussi liikennöi esimerkiksi Helsingin linjalla 24.

Pääkaupunkiseudun kaasubussit kulkevat biokaasulla

Helsingin Bussiliikenne Oy käyttää biokaasua pääkaupunkiseudun kaasubussien polttoaineena vuoden 2016 aikana.

Lue lisää

Suomessa kaasubusseja liikennöi Helsingissä.

Kaasubussit lisääntyvät Yhdysvalloissa

Jacksonvillen kaupunki Yhdysvaltojen Floridassa ottaa käyttöönsä kaasubusseja.

Lue lisää


Kommentit