Vähäpäästöinen autoilu on tulevaisuutta

Geneven autonäyttelyn kävijät näkevät liikenteen vaihtoehdot keskeisenä osana tulevaisuuden autoilua. Moni kuitenkin toivoo, että kynnys vähäpäästöisen ajoneuvon hankintaan olisi matalampi jo nyt.

Vaihtoehtoiset käyttövoimat ovat tulevaisuutta. Tätä mieltä oli usea Geneven autonäyttelyn vierailija, jota Vihreä Kaista pääsi haastattelemaan tämän vuoden maaliskuussa järjestetyssä tapahtumassa. Liikenteen vaihtoehdot kiinnostavat kävijöiden mukaan yhä useampaa, ja vähäpäästöiset autot ovat potentiaalinen vaihtoehto myös muille, kuin ympäristötietoisille autoilijoille. Moni kuitenkin näkee että, asioita täytyy tapahtua, ennen kuin sähkö- ja kaasuautot korvaavat perinteiset liikenteen ratkaisut.

”Vaihtoehtojen aika ei ole vielä tullut, mutta askeleita on jo otettu parempaan suuntaan. Kestävä autoilu on lopulta välttämättömyys tulevia sukupolvia ajatellen. Vanhemmat ikäluokat eivät ehkä ole yhtä valmiita muuttamaan autoilutottumuksiaan, mutta uskon, että nuorilla on halu päästä kokonaan eroon fossiilisista polttoaineista, sillä asia koskettaa heitä eniten", kommentoi autoalalla työskentelevä kävijä.

Vaikka moni kävijä kertoi olevansa valmis hankkimaan sähkö- tai kaasuauton omaan käyttöönsä, toivottiin eri osapuolilta myös lisää kannustusta vähäpäästöiseen autoiluun: "Asia on tehty turhan vaikeaksi verotuksella. Toivoisin myös enemmän panostuksia kaasun tarjoajilta. Eri toimijoiden pitäisi tehdä enemmän yhteistyötä", kommentoi Tanskasta saapunut vierailija.

"Sähköauto on tulevaisuutta! Odotan kuitenkin vielä, että akkuteknologia kehittyy ja autojen hinta laskee. Sitten ostan sähköauton. Kaasuautoa harkitsen perheen kakkosautoksi", totesi italialainen vierailija. Hänen mukaansa Italiassa autoilun päästövaikutuksiin kiinnitetään paljon huomiota ja ympäristöystävällisempään autoiluun kannustetaan esimerkiksi ilmaisilla pysäköintimahdollisuuksilla.

Geneven autonäyttelyn kävijäkokemusten mukaan liikenteen vaihtoehdot kiinnostavat yhä useampaa ja ovat osa tulevaisuuden autoilua.
Geneven autonäyttelyn kävijäkokemusten mukaan liikenteen vaihtoehdot kiinnostavat yhä useampaa ja ovat osa tulevaisuuden autoilua.

Euroopassa vaihtoehdot tunnetaan

Sähkö- ja kaasuautot ovat yleistyneet muualla Eurooppassa hyvää vauhtia, ja moni maa on vähäpäästöisessä autoilussa jo selvästi Suomea edellä. Tämä näkyi myös eurooppalaisten kävijöiden asenteissa ja tietämyksessä liikenteen vaihtoehtoja kohtaan. Ylipäätään tietoisuus vaihtoehtodoista oli hyvällä tasolla, ja sähkö ja kaasu koettiin melko tavallisina käyttövoimina, joihin harva liitti erityisiä ennakkoluuloja.

Tapahtuman myyntihenkilökunnan mukaan kaasu- ja sähköautojen ostajaprofiili on muuttunut laveammaksi vuosi vuodelta, ja vähäpäästöiset vaihtoehdot kiinnostavat nykyään muitakin, kuin pelkästään vihreitä kuluttajia. Muun muassa Skodalta kommentointiin, että jos mieleiseen malliin on tarjolla vähäpäästöinen vaihtoehto, näkee moni kuluttaja sen erittäin potentiaalisena vaihtoehtona.

Geneven kävijäkokemusten perusteella kysyntää liikenteen vaihtoehdoille siis riittää, ja vaihtoehtoiset käyttövoimat nähdään tulevaisuuden autoilun ratkaisuna. Moni kuitenkin toivoo, että vihreästä autoilusta tehtäisiin jo nykyisellään entistä houkuttelevampi vaihtoehto.


Lue myös seuraavat artikkelit

Kroatialainen supersähköauto Rimac yllätti näyttelykävijät. 

Näkökulma Genevestä: missä sähkö- ja hybridiautohypetys?

Tesla Club Finlandin ja Sähköautoilijat ry:n edustajat vierailivat Geneven autonäyttelyssä. Sähkö- ja hybridiautoja riitti, mutta ilman suurta hehkutusta.

Lue lisää

Kuva/Geneva International Motorshow

Geneven autonäyttely 2016 – Vihreä Kaista mukana menossa!

Geneven autonäyttely 2016 käynnistyy torstaina 3. maaliskuuta. Vihreä Kaista seuraa tapahtumia paikan päältä ja uutisoi vähäpäästöisen liikenteen ajankohtaisimmat aiheet maailmalta.

Lue lisää


Kommentit