Harley-Davidsonin LiveWire-projekti tuo motoristeille sähköisen moottoripyörän.
Harley-Davidsonin LiveWire-projekti tuo motoristeille sähköisen moottoripyörän.

Pian motoristit saavat huristella ”sähkö-Harrikalla”

Harley-Davidsonin sähkömoottoripyörä tulee myyntiin viiden vuoden sisällä. LiveWire-projekti on saanut kiitosta, mutta myös kritiikkiä.

Kukapa ei tietäisi Harley-Davidsonia?

Maailman tunnetuimman moottoripyöränvalmistajan luomukset tuntevat kaikki. "Harrikoissa" on jotain sellaista mystiikka, mihin muut moottoripyörämerkit eivät pääse.

Tulevaisuudessa ”Harrikalla” pääsee huristelemaan myös päästöttömästi. Harley-Davidsonin johtajistoon kuuluva Sean Cummings paljasti, että yhtiön sähkömoottoripyörä on tulossa myyntiin viiden vuoden kuluessa.

Tavoitteena hankkia uusia asiakkaita

Perinteitä kunnioittavat Harrikka-kuskit eivät välttämättä sähköisestä uutuudesta innostu, mutta yhtiö havitteleekin tuotteilleen uusia käyttäjiä.

Sähkömoottoripyörän tuomista markkinoille ensimmäisenä suurena valmistajana pidetäänkin Harley-Davidsonilta järkevänä liikkeenä, jolla yhtiö voisi vedota entistä paremmin erityisesti tällä vuosituhannella syntyneisiin kuluttajiin.

Harley-Davidsonin LiveWire-projektin konseptipyörä kiihtyy nollasta 60 mailiin (96,7 kilometriä) alle neljässä sekunnissa ja sen huippunopeus on lähes 160 kilometriä tunnissa. Sen toimintamatkaksi kerrottiin lähes 90 kilometriä ja akkujen latausajaksi 3,5 tuntia. Yhtiön selvitysten mukaan sähkö-Harrikka saisi kuluttajien mielestä maksaa Yhdysvalloissa noin 20 000 dollaria eli alle 18 000 euroa, mutta sillä hinnalla yhtiö ei saisi tuotteesta kannattavaa.

Tuotantopyörässä toimintamatkaa on tarkoitus pidentää ja latausaikaa lyhentää. Konseptipyörän ulkonäköä on kritisoitu, joten siltäkin osin sähköpyörä palannee takaisin suunnittelupöydälle.

Konseptipyörän ulkonäköä on kritisoitu.
Konseptipyörän ulkonäköä on kritisoitu.
Sähkö-
Sähkö-"Harrikkan" toimintamatka on 90 kilometriä.

"Halpispyörä" vie vertailua

Vaikka "sähkö-Harrikkaa" joutuukin vielä odottamaan, pääsee sähkömoottoripyörillä jo ajamaan.

Esimerkiksi pienemmän valmistajan, Zero Motorcyclesin Zero SR:n avulla se on mahdollista.

Äänettömän, päästöttömän, edullisen ylläpitää ja lähes huoltovapaan moottoripyörän saa myös Suomen markkinoilta.

Vaikka kyseessä ei olekaan tunnettu valmistaja, voittaa se ainakin tässä vaiheessa suorituskykynsä – ja hintansa puolesta – Harley Davidsonin.

Zero SR maksaa Yhdysvalloissa 14 000 euroa ja sen toimintamatka on 185 kilometriä ja menopeli yltää samaan nopeuteenkin kuin ”Harrikka”.


Lähde: Kauppalehti

Kuvat: Harley-Davidson

Sähkörekassa olisi peräti 2000 hevosvoimaa.

Noin 2000 hevosvoiman sähkörekka

Amerikkalaisyhtiö Nikola Motors Company ryhtyy valmistamaan täyssähköisiä rekkanuppeja.

Lue lisää

Ioniq on ainakin vielä Hyundain ainoa täyssähköauto.

Hyundai aikoo haastaa Teslan?

Hyundai Motors on kertonut lanseeraavansa vuonna 2018 täysin uuden sähköauton.

Lue lisää


Kommentit