Kysymys: Käytetyn sähköauton ostaminen

Käytetty sähköauto on sähköautoilusta kiinnostuneelle varteenotettava vaihtoehto.


Kysymys:

Sähköautot ovat alkaneet kiinnostaa minua, mutta suurimpana esteenä sellaisen ostamiselle on korkea hinta. Olen katsellut myös käytettyjä sähköautoja, mutta sellaisen ostaminen arveluttaa. Kannattaako sähköauton ostaminen käytettynä?

Vastaus:

Käytetty sähköauto on sähköautoilusta kiinnostuneelle hyvinkin varteenotettava vaihtoehto: Suomen sähköautomarkkina on vielä sen verran tuore, että käytettynä myytävät sähköautot ovat joka tapauksessa hyvin uusia ja usein niissä on vielä takuutakin jäljellä. Lisäksi käytetty sähköauto on huomattavasti edullisempi kuin uutena ostettavat.

Sähköautojen tekniikan yksikertaisuus korostuu myös käytettyjen autojen myynnissä: autoissa on vähemmän kuluvia / vaihdettavia osia, mikä vähentää myös riskiä, että autossa menisi jotain rikki.

Suurin kuluttajia huolettava kysymys käytettyjä sähköautoja koskien on varmasti akuston uusiminen. Käytetyn autonkin ostajan on hyvä muistaa, että sähköautojen akustoilla on kattavat takuut, useissa malleissa jopa 8 vuotta (toisissa jopa ilman kilometrirajaa).

Akuston uusiminen on varmasti edessä jossain kohtaa auton elinkaarta, mutta ajankohtaa on vaikea määrittää markkinan ollessa vielä niin nuori. Esimerkiksi soitto Nissanin maahantuontiin paljastaa, että vuoden 2015 syksyyn mennessä oli Euroopan laajuisesti kolmeen Nissan-sähköautoon vaihdettu akusto, kun käytössä olevien autojen määrä on yli 40 000.

Käytetyn sähköauton ostamiselle ei ole olemassa mitään esteitä, mutta kuten minkä tahansa käytetyn auton ostamisessa, myös sähköauton ostamisessa kannattaa pitää maalaisjärki päässä.

Sähköautoilun asiantuntijana
Ari Kurri, Plugit Finland OyKommentit