Kysymys: Kuinka paljon sähköautot tarvitsevat sähköntuotantokapasiteettia?

Arvioiden mukaan Suomessa olisi viiden vuoden kuluttua 100 000 ladattavaa autoa. Mistä näille sähköä?

Kysymys:

VTT:n arvion mukaan ladattavia autoja olisi 100 000 viiden vuoden kuluttua. Puhutaan jo miljoonasta sähkö- ja hybridiautosta 10 vuodessa. Kuinka paljon Suomeen tarvitaan sähkön tuotantokapasiteettia ja mahdollisesti uusia voimalaitoksia, jotta tälle kalustolle riittää virtaa?

Vastaus:

VTT:n arvio ladattavan ajoneuvokannan kasvusta on varsin rohkea. Joka tapauksessa energian tuotannon kapasiteetin kasvattamien tuskin on ensisijainen ongelma vaan enemminkin kulutuksen epätasainen jakautuminen. Valmistavan teollisuuden energiatarve on pienentynyt ja tulee pienentymään ja näin ollen kapasiteettia vapautuu. Samalla tasainen ja ennakoitava kulutus muuttuu epätasaisemmaksi. Tästä syystä kehitystyö erilaisten energiavarastojen yhteensovittamisesta sähkönjakelu ja tuotantojärjestelmiin on kiivasta. Sähköautojen osalta kiinnostavaa on myös näiden kyky tulevaisuudessa tarjota juurikin energian varastointiin ratkaisua.

En usko että tuotanto muodostuu ensisijaiseksi haasteeksi vaan pikemminkin miten energia tuotetaan ja miten sitä voidaan varastoida. Lisäksi jo edellä mainitsemani jakelun haasteet tulee huomioida.

Sähköautoilun asiantuntijana
Topi Aaltonen, Plugit Finland OyKommentit