Kysymys: Missä voin ladata sähköauton?

Sähköauton lataaminen onnistuu niin kotona kuin julkisissakin latauspisteissä.

Kysymys:

Missä voin ladata sähköauton?

Vastaus:

Sähköauton lataamiselle on useita paikkoja ja tapoja.

Suomessa sähköautojen latausverkosto kehittyy voimakkaasti, mistä voidaan kiittää edelläkävijäyrityksiä, jotka ovat alkaneet varustella omia parkkialueitaan latausjärjestelmillä sekä tietenkin paikallisia energiayhtiöitä ja latausoperaattoreita. Voidaan sanoa, että meillä on kaikki edellytykset saada Suomeen lähivuosien aikana teknologisesti kehittynyt ja hyvin palveleva latausverkosto. Sähköautojen latauspistokkeet on saatu standardoitua: EU:ssa tullaan julkisessa latausverkostossa käyttämään lataustavan 3 tyypin 2 (Mode 3 type 2) -pistorasiaa. Pikalatauksessa tulee säilymään kaksi standardia, eli ChadeMo ja CCS (Combo).

Pikalatausmahdollisuutta tarjotaan monissa keskeisissä liikenteen solmukohdissa sekä valtaväylien varsilla. Pikalaturilla sähköauton voi ladata puolessa tunnissa 80 %:sesti täyteen. Pikalaturit on varustettu kiinteillä latauskaapelilla, jotka ovat standardeiltaan CHAdeMo (lataustyypin 1 autoille) ja CCS Combo (lataustyypin 2 autoille). Itselleen sopivaa sähköauto valitessa tulee huomioida, että kaikista ladattavista ajoneuvoista ei löydy pikalatausmahdollisuutta.

Myös vähittäiskauppa sekä toimistohotellit ovat varustelleet parkkipaikkojaan latausjärjestelmillä. Mikäli sähköautoilija eksyy paikkakunnalle, josta ei muuten latauspaikkoja löydy, kannattaa kysellä omaa automerkkiä edustavasta liikkeestä, jälleenmyyjät ovat varustelleet liikkeitään myös voimakkaasti viime aikoina. Tällaiset julkiset latauspisteet on yleensä varustettu rasiamallisella latauslaitteella, jolloin sähköautoilijalla tulee olla oma tyypin 2 latauskaapeli mukanaan.

Katso julkiset latauspisteet kartasta >>

Kattavasta latausverkostosta huolimatta sähköauton pääasiallinen latauspaikka on autoilijan koti. Valveutuneet sähköautoilijat ovat asennuttaneet kiitettävissä määrin kotilatauslaitteita koteihinsa. Kiinteästi asennettava kotilatauslaite tekee lataamisesta turvallista, helppoa ja nopeaa myös kotona.

Tutustu kotilataamiseen >>


Sähköautoilun asiantuntijana
​Ari Kurri, Plugit Finland Oy


Kommentit