Kysymys: Sähköautolla Helsingistä Rovaniemelle?

Kysyjää kiinnostaa, miten sähköautolla pääsee ajamaan Helsingistä Rovaniemelle.

Kysymys:

Sähköautoista puhutaan nyt paljon, mutta minua kiinnostaa, miten pääsisin halutessani ajamaan kyseisellä pelillä esimerkiksi Helsingistä Rovaniemelle?

Vastaus:

Täyssähköautoilla on täysin mahdollista liikkua noinkin pitkiä matkoja, mutta autojen toimintasäde asettaa matkalle tiettyjä haasteita.

Pienemmän akuston omaavalla täyssähköautolla satojen kilometrien matka vaatii ennakkosuunnittelua, sillä latauspisteet pitää miettiä etukäteen auton toimintasäteen pohjalta.

Periaatteessa voidaan ajatella, että lähdettäessä täyssähköautolta Helsingistä Rovaniemelle todennäköisiksi pysähdys-/latauspaikoiksi osoittautuisivat Lahti, Jyväskylä, Pyhäjärvi, Oulu, (Kemi), Rovaniemi. Mikäli latauspaikalla on pikalaturi, saadaan auton akusto ladattua 80 % täyteen puolessa noin puolessa tunnissa. Tavallisella asiointilatauspistellä aikaa täytyy viettää muutamia tunteja, jotta matkaa on mielekästä jatkaa.

Käytännössä näin pitkän matkan taittaminen täyssähköautolla on miellyttävintä, kun varaa riittävästi aikaa. Varteenotettava vaihtoehto on viettää matkan varrella yksi yö, jonka aikana auton akusto saadaan ladattua täyteen.

Täyssähköauto Teslalla matkaa sujuu vähän jouhevammin, sillä Teslan toimintasäde on markkinoiden pisin ja lisäksi Teslan valtatie 4:n varrella sijaitsevat Supercharger-latausasemat mahdollistaa auton nopean lataamisen.

Sähköautoilun asiantuntijana
Topi Aaltonen, Plugit Finland Oy

Kommentit