Ladattava hybridiauto

Ladattava hybridi on varustettu sähkö- ja polttomoottorilla. Se on taloudellinen ja ekologinen vaihtoehto.

Ladattavassa hybridissä on sähkömoottorin lisäksi joko bensiini- tai dieselkäyttöinen polttomoottori ja sen akustoa voidaan ladata verkkovirrasta. Autosta riippuen moottoreista joko toinen tai molemmat yhtäaikaisesti liikuttavat autoa. Ajettaessa pelkällä sähköllä ladattava hybridi toimii täyssähköauton tavoin.

Ladattava hybridi Volvo XC90 T8.
Ladattava hybridi Volvo XC90 T8.
Ladattava hybridi Mercedes-Benz C 350 e.
Ladattava hybridi Mercedes-Benz C 350 e.

Ladattava hybridi ja sähköajo

Ladattavan hybridin polttoainekulutus on oleellisesti pienempi verrattuna pelkällä polttomoottorilla varustettuun autoon. Ladattava hybridi tulee sitä halvemmaksi, mitä enemmän sillä ajetaan sähköllä.

Ladattavan hybridin sähköisiä ominaisuuksia kannattaa hyödyntää täysimäärisesti lataamalla autoa päivittäin, sillä näin saadaan autosta parhaat puolet esille:

  • Ajaminen on taloudellisempaa
  • Ajaminen on ympäristöystävällisempää
  • Ajo-ominaisuudet ovat käytössä täysimääräisinä (kiihtyvyys, hiljaisuus)
  • Erilliset huoltoasemakäynnit vähenevät, kun lataa auton kotona (vrs. tankkaaminen)

Toimintasäde

Ladattavan hybridin toimintamatka on tavalliseen polttomoottoriautoon verrattava, mutta se mahdollistaa täysin päästöttömän ajon esimerkiksi kaupunkiolosuhteissa. Ladattavalla hybridin toimintamatka pelkällä sähköllä on noin 20-80 kilometriä, riippuen automallista. Näin ollen iso osa suomalaisista pystyisi päivittäiseen tarpeeseensa käyttämään lähes tulkoon pelkkää sähköajoa. Akkujen lataaminen tyhjästä täyteen riippuen ajoneuvosta ja lataustavasta kestää 2-7 tuntia.

Ladattava hybridiauto hyödyntää jarrutus- ja hukkaenergian täysimääräisesti, millä on iso vaikutus kokonaiskulutukseen ja sitä kautta päästöihin. Auton akut latautuvat myös ajon aikana jarrutuksissa ja polttomoottorin voimin. Ladattavat hybridiautot ovat älykkäitä, jolloin auto hoitaa eri ajomoodien vaihdot automaattisesti, tai kuljettaja voi halutessaan ohjata niitä myös manuaalisesti.

Ladattava hybridi – tyypit

Ladattavia hybridejä on kolmea eri tyyppiä: sarjahybridi, rinnakkaishybridi tai näiden yhdistelmä. Sarjahybridissä pääasiallisen käyttövoiman tuottaa sähkömoottori, jota voidaan ladata polttomoottorigeneraattorin avulla (sähköinen voimansiirto). Käytännössä autossa oleva polttomoottori tukee sähkömoottoria, jolloin saadaan aikaiseksi laajennettu toimintasäde eli puhutaan ns. range extender-autosta.

Rinnakkaishybridissä sekä sähkö-, että polttomoottori toimivat käyttövoiman lähteenä. Autosta riippuen moottoreista toinen tai molemmat yhtäaikaisesti liikuttavat autoa. Tyypillinen rinnakkaishybridi on nelivetoinen automalli, jossa voima välittyy etuakselille polttomoottorista mekaanisella voimansiirrolla. Sähkömoottorista tuleva voima kohdennetaan sähköisesti taka-akselille. Nämä yhdessä muodostavat nelivedon. Normaaliajossa polttomoottorilla ajettaessa auto on etuvetoinen. Vastaavasti puhtaasti sähköllä ajettaessa auto on takavetoinen.

Ladattavan hybridin edut

  • Koukuttava ajokokemus; kuljettajalla huomattavasti suurempi mahdollisuus vaikuttaa kulutukseen verrattuna perinteiseen polttomoottoriautoon.
  • Yhdistetty kulutus alhainen, noin 2 litraa automallista riippuen
  • Pienet CO2-päästöt (pelkällä sähköllä ajettaessa paikallisesti päästötön)
  • Hiljainen sähköajossa
  • Pitkä toimintasäde
Ladattava hybridi Volkswagen Golf GTE.
Ladattava hybridi Volkswagen Golf GTE.

Lue myös seuraavat artikkelit

Täyssähköauto Mercedes-Benz B 250 e

Täyssähköauto

Täyssähköauton voimanlähteenä toimii sähkömoottori. Täyssähköauto on hiljainen, ekologinen ja käyttökustannuksiltaan edullinen.

Lue lisää

Kumpi kannattaa valita täyssähköauto vai ladattava hybridiauto?

Kysymys: Täyssähköauto vai ladattava hybridi?

"Olen kiinnostunut ostamaan ladattavan ajoneuvon, mutta valitsenko täyssähköauton vai ladattavan hybridin?"

Lue lisää