Ladattavan hybridiauton alhaiset käyttökustannukset yllättivät

Ladattavan hybridin omistajalle kertyi vuodessa noin 15 000 ajokilometriä, joista noin 70 % ajettiin sähköllä. Vuoden ajalta kotilataamisen kustannukset olivat vain noin 150 €.

Pääkaupunkiseudulla asuva Jussi Luhtasela etsi reilu vuosi sitten perheelleen uutta autoa. Toisen lapsen syntymän myötä tarvetta oli isommalle autolle ja toivomuksena oli myös, että menopeli olisi nelivetoinen. Citymaasturit kiinnostivat kokoluokkana, mutta niiden kulutus- ja päästölukemat eivät miellyttäneet.

Televisiossa esitetty mainos havahdutti Luhtaselan; markkinoilta löytyisi vähäpäästöinen ja pienikulutuksinen SUV-kokoluokan auto – Mitsubishin ladattava hybridimalli Outlander PHEV. Auton toimintasäde sähköllä ajettaessa on noin 50 kilometriä, mutta polttomoottori takaa autolle yhteensä 800 kilometrin toimintamatkan. Outlander PHEV:n koeajon jälkeen oli selvää, että perheen uusi auto oli löytynyt.

Luhtasela oli jo aikaisemmin kiinnostunut sähköautoista, mutta markkinoilta ei ollut löytynyt sopivaa mallia. Ladattavista hybridiautoista hänellä ei ollut aikaisempia kokemuksia, mutta monikäyttöisyytensä vuoksi se on osoittautunut perheen tähän hetkiseen tilanteeseen juuri sopivaksi valinnaksi.

Jussi Luhtasela on ollut erittäin tyytyväinen ladattavaan hybridiautoonsa ja sen alhaisiin käyttökustannuksiin. 
Jussi Luhtasela on ollut erittäin tyytyväinen ladattavaan hybridiautoonsa ja sen alhaisiin käyttökustannuksiin. 

"Auton toimintasäde sähköllä ei ole vielä kovin suuri, mutta koska ajan pääosin kaupungissa, se on aivan riittävä", toteaa Luhtasela. "Ladattavan hybridin etuna ovat edulliset käyttökustannukset, mutta autossa on kuitenkin yhtä suuri kokonaistoimintamatka kuin tavallisissa polttomoottoriautoissa", Luhtasela jatkaa. Perhe matkailee jonkun verran mökillä sekä Lapissa ja auto on sopii erinomaisesti myös tähän tarkoitukseen.

Lataaminen onnistuu hyvin myös taloyhtiössä

Luhtasela asuu taloyhtiössä ja on asennuttanut autopaikkansa yhteyteen kotilatauslaitteen. "Lataan autoa pääasiallisesti kotona, joten halusin kotiin asianmukaisen latauslaitteen. Plugit Finlandilta olen saanut asiantuntevan opastuksen auton lataamiseen sekä laadukkaan latauslaitteen ammattitaitoisesti asennettuna", kertoo Luhtasela.

Alun perin hän aloitti keskustelun auton latausmahdollisuuksista taloyhtiössä isännöitsijän ja hallituksen puheenjohtajan kanssa. Asiaan suhtauduttiin alusta asti hyvin myötämielisesti. Selvää oli kuitenkin, että lataamisesta aiheutuneet kustannukset tulevat tietysti ladattavan auton omistajan maksettaviksi.

Luhtaselan autopaikan kotilatauslaite on varustettu energiamittarilla. Mittarin lukema lähetetään isännöitsijälle kerran vuodessa, minkä pohjalta tapahtuu laskutus. Ensimmäisen laskun saadessaan Luhtasela yllättyi erittäin iloisesti – kotilataamisen kustannukset olivat vain noin 150 € koko vuodelta.

"En yleensä käytä autoa työmatkoihin, mutta jos satun autoilemaan työpaikalleni Googlelle, on minulla myös siellä auton latausmahdollisuus. Julkisia latauspisteitä tulee käytettyä aika vähän, mutta tietysti tarpeen tullen", Luhtasela summaa.

Vuosi takana ladattavan auton kanssa

Luhtasela on ollut ladattavaan hybridiautoonsa erittäin tyytyväinen. Vähäpäästöistä autoilua on nyt takana reilu vuosi ja parasta autossa on ehdottomasti sen alhaiset käyttökustannukset. Lisäksi auto on erittäin miellyttävä ajaa, sillä se on hiljainen, mutta isoksi autoksi vääntöä kuitenkin löytyy.

Negatiivisimmaksi asiaksi Luhtasela mainitsee auton suuren hankintahinnan, vaikka Outlander PHEV:ssä se onkin vielä kohtuullinen.

Täyssähköautoon Luhtasela on suunnittelut vaihtavansa tulevaisuudessa, kun autojen toimintasäteet kasvavat ja sopiva malli tulee vastaan. Bensa- tai dieselkäyttöisiin autoihin hän ei kuitenkaan aio enää palata.Lue myös

Sähköautokokemuksia

Lue sähköautoilijoiden ja koeajajien kokemuksia sähköautoilusta!

Lue lisää

Mitsubishi Outlander PHEV:n uusi versio saapuu Suomeen maaliskuussa.

Uusi Mitsubishi Outlander PHEV

Mitsubishi Outlander PHEV:n uusi versio saapuu Suomeen maaliskuussa. Uudistettu malli on kerännyt kiitosta ja kiinnostusta.

Lue lisää


Kommentit