Mitä maksaa sähköauton lataaminen?

Sähköauton lataaminen onnistuu kotona ja julkisissa latauspisteissä, mutta paljonko se maksaa?

Sähköautolla ajaminen on erittäin edullista verrattuna perinteisiin polttoaineisiin. Kustannukset sataa ajokilometriä kohden ovat keskimäärin noin kaksi euroa. Ladattavia ajoneuvoja ladataan pääsääntöisesti kotona ja tarpeen mukaan myös julkisissa latauspisteissä.

Bensa- ja sähköauton ajokustannusten vertailuesimerkki
Bensa-auto
Sähköauto
100 kmAjomatka100 km
7,5 lKulutus / 100 km15 kWh
1,450 € / lPolttoaineen hinta0,13 € / kWh
10,9 €Polttoainekustannus / 100 km1,95 €

Sähköauton lataamisen hintaan vaikuttavat tekijät

Sähköauton ajokustannusten muodostumiseen vaikuttaa oleellisesti, missä autoa ladataan. Normaalikäytössä autojen akustot saadaan kotona ladattua täyteen yön aikana, jolloin päivittäisten ajomatkojen pituudesta riippuu, tarvitseeko autoa päivän aikana ladata julkisissa latauspisteissä tai työpaikalla. Mikäli ilmaisia julkisia sähköauton latauspisteitä ei ole saatavilla, tulee kotilataaminen yleensä halvimmaksi.


Sähköauton lataamisen hintaan vaikuttavat:

  • Auton akuston koko (vaikuttaa ladattavan sähkön määrään)
  • Sähkön hinta (riippuu latauspaikasta, kotona / julkinen latauspiste)


Sähköauton täyteen lataamisen hinta voidaan siis laskea kaavalla:
Akuston koko (kulutus, kWh) x sähkön hinta (€/kWh)

Ladattavan ajoneuvon lataamisen hintaan vaikuttaa auton akuston koko: pienemmän akuston lataamiseen (ladattavat hybridit) kuluu vähemmän sähköä kuin suuren (täyssähköautot). Ladattavien hybridiautojen akustot ovat yleensä kooltaa n. 4–16 kWh. Parhaimmillaan ladattavien hybridiautojen akut saa ladattua täyteen akuston koosta riippuen 1–4 tunnissa.

Täyssähköautojen akustojen koot ovat n. 16–85 kWh. Lataamiseen käytettävä aikaa riippuu siitä, paljonko virtaa on saatavilla. Esimerkiksi 16A virralla 24 kWh akuston omaavan sähköauton täyteen lataaminen vie n. 6 tuntia 40 minuuttia.

Mitä maksaa sähköauton lataaminen kotona

Koska sähköauton pääasiallinen latauspaikka on yleensä koti, näkyy suurin osa ajamisen kustannuksista omassa sähkölaskussa. Kotona aiheutuneiden latauskustannusten suuruus riippuu oman sähkösopimuksen sähkönhinnasta. Ympäristöystävällisesti tuotettu sähkö on kustannuksiltaan luonnollisesti kalliimpaa kuin yleissähkö, mutta tällainen sähkö tietysti sopii sähköautoiluun, missä auton päästöt ovat 0 g.

Kotilatauksen hintaesimerkki

Ladattaessa 24 kWh:n akuston omaava sähköauto tyhjästä täyteen kiinteällä kotilatauslaitteella tulee lataukselle hintaa noin 3,1 euroa (laskettu sähkön keskihinnalla 0,13 € / kWh).

Lue lisää kotilataamisesta >>

Sähköauton lataaminen tulee edullisimmaksi kotona.
Sähköauton lataaminen tulee edullisimmaksi kotona.

Mitä maksaa sähköauton lataaminen julkisissa latauspisteissä

Sähköauton lataamisen hinta julkisissa latauspisteissä vaihtelee, sillä hinnoittelusta vastaa latauspisteen omistaja. Lataamisen hinta voi latauspisteestä riippuen perustua joko kertamaksuun, minuuttipohjaiseen tai kilowattituntipohjaiseen hinnoitteluun. Latauspalvelun hinta on nähtävillä latauspisteillä tai mahdollisesti myös palvelutarjoajan internetsivuilla. Julkisten latauspisteiden käyttäminen saattaa (ainakin toistaiseksi) olla myös ilmaista.

Julkisen lataamisen hintaesimerkki

Keskinopeilla latauspisteillä hinta saattaa muodostua esimerkiksi sähkön energiamaksusta (0,15 €/kWh) ja aikaperusteisesta palvelumaksusta (2,0 €/h).

Ladattaessa autoa kahden tunnin asioinnin ajan (7,2 kWh:n verran) julkisessa latauspisteessä yllä olevilla esimerkkihinnoilla lataamisen hinnaksi tulisi 5,10 €.

Katso esimerkki hinnoittelusta >>

Katso julkiset latauspisteet >>


Sähköautojen julkisten latauspisteiden hinnoittelutavat vaihtelevat. Hinta on yleensä nähtävillä latauspisteen kyljessä. 
Sähköautojen julkisten latauspisteiden hinnoittelutavat vaihtelevat. Hinta on yleensä nähtävillä latauspisteen kyljessä. 

Lue myös seuraavat artikkelit

Sähköauton latauslaite valitaan aina tapauskohtaisesti asiakkaan tarpeet huomioiden ja kyseiseen kiinteistöön sopivaksi. 

Neuvoja sähköauton latauslaitteen valintaan

Sähköauton kiinteä kotilatauslaite valitaan aina tapauskohtaisesti.

Lue lisää

Kysymys: Kuinka kauan kestää sähköauton lataaminen?

Sähköauton latausaikaan vaikuttaa monta tekijää.

Lue lisää


Kommentit