Kysymys: Miten maksimoida sähköauton toimintasäde?

Kuljettaja voi vaikuttaa sähköauton toimintamatkaan esimerkiksi ajotavoillaan.

Kysymys:

Miten saan ajettua sähköautolla mahdollisimman pitkän matkan eli miten saan maksimoitua sähköauton toimintasäteen?

Vastaus:

Sähköauton toimintasäteeseen vaikuttaa useita tekijöitä, kuten ajo-olosuhteet, ilman lämpötila, auton kuorma ja ajotapa. Näistä viimeksi mainittuun kuljettajalla on suuri mahdollisuus vaikuttaa.

Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että ennakoiva ajotyyli on valttia sähköautolla liikuttaessa, sillä se kuluttaa vähemmän energiaa, jolloin myös auton toimintamatka on mahdollisimman pitkä.

Alla on lueteltu muutamia tapoja, joita noudattamalla kuski voi maksimoida ladattavan auton (täyssähköauton tai ladattavan hybridiauton) toimintasäteen sähköllä ajettaessa:

  • Hyödynnä jarrutusenergian talteenottoa, jolloin vauhtia hidastettaessa energiaa otetaan talteen akustoon. Akut siis latautuvat ajaessa. Jarrupoljinta tulisi mahdollisuuksien mukaan painaa vain pysähdyttäessä.
  • Kiinnitä huomiota ajonopeuteen. Ajonopeus vaikuttaa huomattavan paljon auton toimintasäteen riittävyyteen.
  • Lämmitä tai jäähdytä auto sen ollessa latauksessa. Yksi sähköauton toimintamatkaa eniten syöviä asioita on auton sisätilan lämmitys tai jäähdytys. Auto onkin suositeltavaa lämmittää tai jäähdyttää sen ollessa vielä kiinni latauslaitteessa. Tämä on paitsi toimintamatkaa säästävä myös mukavuutta tuova tekijä.
  • Kiinnitä huomio auton sisälämpötilaan. Myös ajon aikana kannattaa huolehtia, että ei ainakaan tarpeettomasti huudata lämmitintä tai jäähdytintä täysiilä.
  • Käytä "Eko"-ajotilaa. Useat ladattavat autot on varustettu niin sanotulla eko-ajotilalla. Tällä asetuksella auto pyrkii minimoimaan energiankulutuksensa esimerkiksi pehmentämällä kiihdytystä ja vähentämällä muutoinkin virrankulutustaan (esimerkiksi asettamalla ilmastoinnin pois päältä).
  • Kiihdytä maltillisesti. Vaikka ladattavat autot kiihtuvät verrattain hyvin, on toimintasäteen maksimoimiseksi suositeltavaa kiihdyttää auto maltillisesti. Vakionopeudensäädintä ei kannata käyttää, mikäli autosta sellainen löytyy.

Sähköautoilun asiantuntijana
Topi Aaltonen, Plugit Finland Oy

Lue myös

Tämä latauspiste löytyy Rovaniemeltä. 

Kysymys: Sähköautolla Helsingistä Rovaniemelle?

Kysyjää kiinnostaa, miten sähköautolla pääsee ajamaan Helsingistä Rovaniemelle.

Lue lisää

S

Kysymys: Sähköauton toimintasäde täydellä latauksella?

Sähköauton toimintamatkan pituus riippuu monesta tekijästä.

Lue lisää


Kommentit