Kysymys: Miten sähköauto eroaa polttomoottoriautosta?

Kysyjää kiinnostaa, miten sähköautot eroavat tavallisista polttomoottoriautoista.

Kysymys:

Miten sähköauto eroaa ominaisuuksiltaan tavallisesta polttomoottoriautosta?

Vastaus:

Kysyjä ei erittele tarkemmin haluaako hän tietää, miten sähköautot eroavat polttomoottoriautoista teknisiltä ominaisuuksiltaan vai esimerkiksi ajo-ominaisuuksiltaan.

Täyssähköautot eroavat polttomoottoriautoista lähtökohtaisesti siten, että niiden voimanlähteenä on pelkkä sähkömoottori. Ladattavista hybridiautoista löytyy puolestaan sekä sähkömoottori että polttomoottori.

Täyssähköautojen tekniikka on ylipäänsä on yksinkertaisempaa kuin polttomoottoriautojen, mikä tarkoittaa, että esimerkiksi huollon tarve on jossain määrin vähäisempää kuin polttomoottoriautojen.

Ajo-ominaisuuksiltaan sähköautoja voi pitää jopa parempana kuin polttomoottoriautoja: ne ovat todella hiljaisia ja kiihtyvät erittäin hyvin. Useissa autoissa akusto on sijoitettu alas, mikä laskee auton painopistettä ja parantaa ajokokemusta entisestään.

Olennainen ero sähköautoilun ja polttomoottoriautoilun välillä on myös lataamisen tarve. Sähköautoja ladataan yleensä aina, kun auto on pysäköitynä. Auton pääasiallinen latauspaikka on kotona ja lisäkilometrejä voi ladata tarvittaessa päivän aikana esimerkiksi kauppakäynneillä. Tämä tarkoittaa sitä, että erilliset huoltoasemakäynnit vähenevät.

Koska sähköautojen toimintasäde on vielä rajallinen, tulee etenkin pitkiä matkoja sähköautoilla ajaessa kiinnittää enemmän huomiota ajomatkan suunnitteluun.

Lue myös koeajajien ja sähköautoilijoiden kokemuksia sähköautoilusta.

Sähköautoilun asiantuntijana
Topi Aaltonen, Plugit Finland Oy
Kommentit