Puolakin haluaa sähköautomaaksi

Saastuneista kaupungeista kärsivä itäeurooppalaisvaltio haluaa teilleen miljoona ladattavaa hybridiä vuoteen 2025 mennessä.

Norja, Hollanti, Japani ja muutama muu valtio tunnetaan myönteisestä suhtautumisestaan sähköautoihin.
Tavallista on, että päästöttömän autoilun puolestapuhujat ovat maailman rikkaimpia maita ja korkean elintason hyvinvointivaltioita.

Nyt samaan joukkoon haluaa hypätä Puola, joka ei taloudellisiltaan luvuiltaan kuulu maailman mahtimaihin.
Siitä huolimatta itäeurooppalaisvaltio haluaa teilleen miljoona ladattavaa hybridiä vuoteen 2025 mennessä. Tällä hetkellä Puolassa on uutistoimisto Bloombergin mukaan hieman alle 500 sähköä voimanlähteenään käyttävää autoa.

- Sähköautoissa on valtavat ja kaiken aikaa kasvavat markkinat – ja kun maat kuten Norja aikovat kieltää polttomoottoriautojen myynnit – on potentiaali huikea. Se on sitä myös työpaikkojen kannalta, joita voitaisiin saada Puolaan lisää, kertoi maan energiaratkaisuja tutkivan yksikön johtaja ja entinen ympäristöministeri Joanna Mackowiak Pandera.

Puola haluaa muuttaa liikenteensä mahdollisimman päästöttömäksi.
Puola haluaa muuttaa liikenteensä mahdollisimman päästöttömäksi.

Taustalla saastuneet kaupungit

Päästöttömiä menopelejä Puola kaipaakin, sillä valtio on yksi Europan saastuneimmista.

Maailman terveysjärjestön tutkimuksen mukaan Europan 20 kaupungista peräti 16 sijaitsee Puolassa.

Maan kaupunkeja on jo rohkaistu sijoittamaan päästöttömään joukkoliikenteeseen, ja tällä hetkellä muutamiin kaupunkeihin on hankittu hybridibusseja. Seuraava vaihe on rohkaista tavallisia kansalaisia hankkimaan päästöttömiä tai vähäpäästöisiä kulkuneuvoja tukien ja verohelpotusten avulla.

- Voimme saavuttaa länsimaat sillä rintamalla, jossa he ovat tehneet moottoreita jo yli sata vuotta? Emme oikeastaan.

- Mutta voimme olla mukana uudessa aallossa, joka on edessämme. Tämä on meidän mahdollisuutemme, kertoi maan varapääministeri Mateusz Morawiecki ja viittasi sähköautoihin.

Lähde:
Bloomberg


Norja ja Hollanti luottavat jatkossa sähköautoihin. Molemmat maat ovat kieltämässä polttomoottoriautojen myynnin vuoden 2025 jälkeen.

Norja ja Hollanti sanovat hyvästit bensa- ja dieselautoille?

Molemmat maat aikovat myydä pelkästään sähköautoja vuoden 2025 jälkeen.

Lue lisää

Mercedes on rynnimässä sähklautomarkkinoille.

Saksakin kieltämässä polttomoottoriautot

Maan valtiosihteeri ehdottaa, että polttomoottoriautojen rekisteröinti tulisi kieltää vuodesta 2030 alkaen. Saksan pyrkimys on vähentää liikennepäästöjä.

Lue lisää


Kommentit