Sähkö-Saab valmistui vihdoin – auto pysyi vielä piilossa

Uusi sähköauto on suunnattu lähes kokonaan Kiinan-markkinoille.
Saabin uusi sähköauto muistuttaa kuvassa olevaa Saab 9-3 Aero Sedan -mallia. 
Saabin uusi sähköauto muistuttaa kuvassa olevaa Saab 9-3 Aero Sedan -mallia. 

Ruotsalaisen automerkki Saabin viimeiset vuodet ovat olleet talousvaikeuksien vuoksi vaikeita.

Uusi sähköauto piti saada markkinoille jo vuonna 2014, mutta julkaisua on jouduttu lykkäämään kerta toisensa jälkeen. Syy tähän oli rahoituksessa, sillä Saabin henkilöautojen valmistuksesta vastaava National Electric Vehicle Sweden eli Nevs ajautui selvitystilaan vuonna 2014.

Saabin tulevaisuus näyttää kuitenkin valoisammalta, sillä Trollhättanin autotehtaalla on valmistanut ruotsalaismerkin ensimmäinen sähköauto. Kyseessä on vasta ensikappale 25 auton koesarjasta, eikä sitä esitelty vielä julkisuudessa.

Se menopelistä kuitenkin tiedetään, että kiinalais-ruotsalainen Nevs vie Saabin 9-3-malliin perustuvan sähköauton erityisesti Kiinan-markkinoille. Nevs on saanut 78 miljardin juanin eli noin 11 miljardin euron suuruisen sopimuksen aasialaisvaltiosta, johon se toimittaa 150 000 sähköautoa leasingyritys Panda New Energylle vuoden 2020 loppuun mennessä.

Tehdas myös Kiinaan

Kiinaan rakennetaan myös uutta tehdasta, jossa sähköauton valmistuksen on määrä alkaa vuoden 2017 alkupuolella. Millä nimellä sitä myydään, ei vielä ole tiedossa.

– Keskitymme Kiinaan. Siellä on valtava kysyntä, ja olemme tehneet aika monia isoja aiesopimuksia, Nevsin hallituksen varapuheenjohtaja Stefan Tilk sanoi.

Yhtiön toimitusjohtaja Mattias Bergman lupasi ennen vuodenvaihetta, että mallia voi ostaa vuonna 2017 myös Ruotsista.

– Alamme maalata koreja ja toimittaa niitä Kiinaan asennusta ja toimituksia varten. Mutta vuonna 2017 on mahdollista ostaa Nevs-autoja myös Ruotsista, yhtiön toimitusjohtaja vakuutti.

Sähkö-Saabin luvataan kulkevan noin 250 kilometriä yhdellä latauksella. Lisäksi tiedetään, että uuden sähköauton akut on sijoitettu auton alle, joten matkustamon ja tavaratilan koosta ei ole jouduttu tinkimään.


Lähteet: Expressen, Taloussanomat

Pääkuva: Nevs


Lue myös seuraavat artikkelit


Tuoreen tutkimuksen mukaan neljän vuoden kuluttua teillä voi hyvin huristella 17 miljoonaa sähköautoa. 

Tutkimus: Vuonna 2020 jo 17 miljoonaa sähkö- ja hybridiautoa

Juniper Researchin tutkimus rankkasi Teslan johtavaksi sähköautojen valmistajaksi.

Lue lisää

Naapurimaamme Ruotsi on kaasuautoilun edelläkävijämaa, josta myös Suomi voisi ottaa oppia.

Ruotsi on kaasuautoilun edelläkävijämaa

Ruotsissa kaasuautoilu on ollut hyvässä nosteessa jo vuosia. Kaasuautokannan kasvuun on vaikuttanut mm. poliittinen ilmapiiri ja laajentunut tankkausasemaverkosto.

Lue lisää


Kommentit