Sähköautoileva kotihoitaja herättää huomiota

Kotihoitajana työskentelevä Mari Raitanen kurvailee asiakaskäynneille äänettömästi täyssähköautolla, mistä riittää juteltavaa asiakkaiden kanssa.

Mari Raitanen työskentelee Satakunnan pienessä merenrantakunnassa kotihoitajana. Viime keväästä lähtien hän on ajanut kotihoitokäyntinsä Nissan LEAF -täyssähköautolla.

Elämä sähköauton kanssa on sujunut mallikkaasti ja auto tuntuu olevan unelmapeli lyhyitä matkoja kulkevan kotihoitajan käyttöön. Sähköautolla liikkuva Raitanen tunnetaan kylän asukkaiden keskuudessa ja erityisesti hänen asiakkaansa kuuntelevat mielellään hänen käyttökokemuksia sähköautoilusta.

Sähköauto on osoittautunut oivaksi menopeliksi kotihoitajan työssä. 
Sähköauto on osoittautunut oivaksi menopeliksi kotihoitajan työssä. 

Sähköauto soveltuu nurkka-ajoon

Raitaselle kertyy päivittäin työssään noin 60 ajokilometriä, joten LEAFin toimintamatka riittää reilusti kotihoitajan päivittäisiin ajotarpeisiin. Ajomatkat ovat pääasiassa muutaman kilometrin mittaisia siirtymiä asiakkaan luota toiselle. Autolle tällainen ajotapa on äärimmäisen kuluttavaa, mutta sähköautojen tekniikan ollessa varsin yksinkertaista ei jatkuvasta käynnistelystä ja lyhyistä välimatkoista aiheudu sähköautolle yhtä suurta haittaa kuin polttomoottoriautolle.

Sähköauton miellyttävät ajo-ominaisuudet

Soveltuvuuden lisäksi sähköauton ajo-ominaisuudet tekivät Raitaseen heti vaikutuksen: "En ollut osannut ajatella, että sähköautolla ajaminen olisi näin mukavaa. Sähköautoilun yhtä parasta puolta on vaikea nimetä, sillä hyviä puolia on niin paljon", toteaa Raitanen. Muun muassa sähköauton ajamisen helppous, huolettomuus ja äänettömyys tuntuvat miellyttävän Raitasta. Nuorelle naiselle myös auton ekologiset arvot ovat tärkeitä.

Raitanen kehuu erityisesti auton lämmitysominaisuuksia. Viluiseksi tunnustautuva nainen on mielissään, kun bensa-autoon verrattuna sähköauton saa heti lämpimäksi. Myös ratinlämmitin on osoittautunut kylmenevinä aamuina erittäin tarpeelliseksi. "Auton lämmittäminen syö jonkun verran toimintamatkaa, mutta minun ajokilometreilläni se ei ole haitannut", toteaa Raitanen.

Raitaselle kertyy työssään päivittäin noin 60 ajokilometriä. 
Raitaselle kertyy työssään päivittäin noin 60 ajokilometriä. 
"Helppoa, huoletonta ja äänetöntä", kertoo Raitanen sähköautoilusta.

Auto latautuu yön aikana

Raitasen LEAF latautuu yön aikana täyteen ja aamulla se on valmiina päivän ajoihin. Tällä hetkellä lataaminen tapahtuu auton mukana tulevalla tilapäislatauskaapelilla, mutta kun Raitasen taloremontti valmistuu, hankitaan kotipihaan myös asianmukainen kotilatauslaite. "Lataaminen tilapäislatauskaapelilla on hivenen vaivalloista, vaikka pääsääntöisesti lataaminen on sujunut ongelmitta", Raitanen mainitsee.

Raitanen ei meinaa keksiä sähköautoilusta yhtään huonoja puolia omien kokemuksiensa perusteella. Lopulta hän toteaa: "Täytyy myöntää, että auton ulkonäkö ei alkuun miellyttänyt omaa silmääni, mutta pikkuhiljaa siihenkin alkaa tottumaan. Nykyisin pidän menopeliäni itse asiassa aika sympaattisen näköisenä."

Asiakkaat kiinnostuneita

Raitanen on saanut työssään huomata, että myös vanhempi sukupolvi on todella kiinnostunut sähköautoilusta. Sähköautoileva kotihoitaja onkin erittäin toivottu ja odotettu vieras monessa paikassa. Asiakkaat jaksavat keskustella auton toiminnasta suurella mielenkiinnolla. Eniten ihmetystä herättää tietysti auton äänettömyys. "Asiakkaat jaksavat päivitellä minulle, mutta myös muille auton hiljaista menoa. Tämä on pieni paikkakunta ja hyvin nopeasti asiakkaiden keskuudessa kiiri sana, että Mari ajaa sähköautolla, josta ei kuulu ääntä", kertoo Raitanen hymyillen.

Mari Raitanen ja sähköauto herättävät ihastusta hänen asiakkaissaan. Hän on odotettu vieras monessa kodissa.
Mari Raitanen ja sähköauto herättävät ihastusta hänen asiakkaissaan. Hän on odotettu vieras monessa kodissa.

Lue myös seuraavat artikkelit

Mallivuoden 2016 Nissan LEAFin toimintamatka on kasvanut 199 kilometristä 250 kilometriin. Malliin on tullut myös uusi värivaihtoehto Bronze. 

Uudessa Nissan LEAFissä 250 kilometrin toimintamatka

Nissan LEAFin toimintamatka kasvaa 26 prosentilla.

Lue lisää

Nissan LEAFin akkujen luotettavuus on korkealla tasolla. ​

Nissan LEAFin akkujen luotettavuus korkealla tasolla

Nissan LEAFin akuista 99,99 % on toiminut moitteettomasti LEAFin viiden käyttövuoden aikana.

Lue lisää


Kommentit