Sähköautoilu yleistyy Suomessa nopeasti

Myös Suomessa ladattavien ajoneuvojen määrä tulee kasvamaan huomattavasti lähivuosina.

Sähköinen liikkuminen kiinnostaa ihmisiä yhä enemmän, minkä osoittaa muun muassa se, että ladattavien ajoneuvojen määrät ovat kaksinkertaistuneet kahtena edellisenä vuotena peräkkäin. Suomesta löytyy tällä hetkellä noin 1 000 rekisteröityä ladattavaa ajoneuvoa.

Sähköautoilun yleistymisen yhtenä esteenä on pidetty niin sanottua muna-kana –ilmiötä: julkisten latauspisteiden vähyys ei ole kannustanut ihmisiä siirtymään sähköautoiluun ja julkisia latauspisteitä ei puolestaan ole rakennettu, koska ladattavia ajoneuvoja on ollut lukumäärällisesti verraten vähän. Nyttemmin sähköautoilun edut ovat tulleet tutummiksi ja julkisia latauspisteitä onkin noussut kiihtyvällä tahdilla ympäri Suomea.

Yleisesti sähköautoilijoiden kokemukset ovat olleet muutenkin positiivisia. Taloudellinen ajo nousee aivan uudelle tasolle ladattavan auton kanssa. Omalla ajotyylillä pystyy vaikuttamaan entistä enemmän auton energian kulutukseen ja ajamisesta tulee entistä mielenkiintoisempaa.

Sähköautoilijan tuet ja edut Suomessa

Suomessa ladattavista ajoneuvoista maksetaan hankinnan yhteydessä pienin mahdollinen autovero, joka on viisi prosenttia. Uusimpana etuna sähköautoilijat voivat saada 50 prosenttia alennusta parkkimaksuista Helsingissä.

Sähköautojen yleistyminen vauhdittuu entisestään

Euroopan Unionissa on saatu läpi direktiivi, joka vaikuttaa tuntuvasti ladattavien ajoneuvojen yleistymiseen. Autovalmistajat joutuvat sitoutumaan päästörajoitukseen, mikä tarkoittaa sitä, että tuotettujen autojen keskimääräiset päästöt jäävät 100 grammaan per kilometri. Useat autovalmistajat ovatkin tuoneet markkinoille ladattavia versioita automalleistaan. Esimerkiksi Volkswagen ja Mercedes-Benz kertovat, että kaikki heidän automallinsa tulevat olemaan sellaisia, että niitä voidaan nopealla aikataululla valmistaa myös sähköllä kulkeviksi. Myös aivan uusia automalleja luodaan suoraan sähkökäyttöisiksi. Ladattavan ajoneuvon hankintaa helpotetaan entisestään, kun valinnan vara kasvaa.

Julkiset latauspisteet yleistyvät kiihtyvää tahtia ja latausverkostoa rakennetaan yhteistyöllä. Esimerkiksi 17 kotimaisen energiayhtiön muodostama latausoperaattoriyhtiö rakentaa koko Suomen kattavaa Virtapiste-latausverkostoa. Virtapiste-latausverkostoon kuuluvat myös esimerkiksi Fortumin sähköautojen latauspisteet Suomessa. Virtapiste-latausverkoston tavoitteena on luoda sähköautoilijoille yhtenäinen käyttökokemus yli kaupunki- ja yhtiörajojen.

Esimerkiksi kauppakeskukset ja matkailualan ovat alkaneet ymmärtää, että sähköautojen latausmahdollisuuden tarjoamisesta on tulossa selvä kilpailuetu. Monessa parkkihallissa latauspisteen omaavat parkkipaikat ovatkin ahkerassa käytössä. Asioinnin aikana sähköajoneuvon akut latautuvat tarpeeksi, jotta kotimatka sujuu leppoisasti ja huolettomasti.


Lue myös seuraavat artikkelit

Sähköautotyyppejä löytyy erilaisia.

Mitä ovat sähköautot?

Sähköautot varastoivat ajamiseen tarvittavan energian auton akustoon. Tutustu erilaisiin sähköautotyyppeihin.

Lue lisää

Sähköautoilu on edullista ja ekologista

Sähköautoilu on vaivattomuutensa ja edullisuutensa lisäksi ratkaisu moneen ongelmaan.

Lue lisää


Kommentit