Sähköautojen latauspisteet Venäjän jokaiselle huoltoasemalle

Naapurimaastamme Venäjästä on tulossa suotuisampi paikka sähköautoille.

Venäjä ei ole ollut sähköautoilun edelläkävijämaa eikä siellä vielä tällä hetkellä ole suurta kiinnostusta sähköautoilua kohtaan. Tähän saattaa kuitenkin lähitulevaisuudessa tulla muutos, sillä elokuun lopussa laadittiin säädös, jonka mukaan Venäjän jokainen huoltoasema tulee varustaa sähköauton latauspisteellä marraskuuhun 2016 mennessä.

Vähäpäästöiset autot ovat tähän mennessä olleet suhteellisen epäsuosittuja venäläisten keskuudessa, mutta uudella säädöksellä tähdätään ympäristöystävällisten autojen myynnin ja käytön lisääntymiseen. Tutkimuksen mukaan Venäjällä on tähän mennessä myyty yhteensä vain noin 500 sähköautoa.

Sähköautot saapuivat Venäjä markkinoille 2011, kun Mitsubishi aloitti i-MiEV-mallinsa myynnin. Tämän vuoden kesäkuuhun mennessä maassa on myyty yhteensä 217 Mitsubishiä.

Myös Venäjän kotimainen autotuotanto alkoi valmistaa ympäristöystävällistä EL Ladaa vuonna 2011, joita on maassa oli myyty yhteensä 49 kappaletta.

Jos jo aikaisemminkin sähköautojen määrä Venäjällä on kasvanut hyvin hitaasti, niin tänä vuonna markkina on jopa laskenut. Vuoden ensimmäisellä puolikkaalla myytiin alle 50 sähköautoa, mikä on 50 % vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Suurin syy Venäjän täyssähköautomäärän hitaaseen kasvamiseen on autojen suhteellisen korkea hinta. Venäläiset analyytikot epäilevät, että pelkällä latauspisteiden määrän kasvattamisella ei saada markkinaan nousuun, vaan tähän tarvitaan myös muita etuja ja alennuksia sähköautoilijoille. Moskovan alueella täyssähköautot saavatkin jo parkkeerata ilmaiseksi.

Venäjän säännöksessä ei ole tarkemmin määritelty millaisia latauslaitteita huoltoasemille tulee asentaa. Kuva Turun moottoritien varresta Paimion ABC:ltä. 
Venäjän säännöksessä ei ole tarkemmin määritelty millaisia latauslaitteita huoltoasemille tulee asentaa. Kuva Turun moottoritien varresta Paimion ABC:ltä. 

Kommentit