Sähköautojen latausverkosto laajenee

Sähköautojen latausverkosto on tämän hetken sähköautokantaan nähden jo varsin kattava, mutta töitä verkoston kasvattamiseksi tehdään koko ajan.
Sähköautojen latausverkosto laajenee vauhdilla. Muun muassa Kesko on asennuttanut jo lähes 50 latauspaikkaa ympäri Suomen.
Sähköautojen latausverkosto laajenee vauhdilla. Muun muassa Kesko on asennuttanut jo lähes 50 latauspaikkaa ympäri Suomen.

Suomessa on tällä hetkellä vajaat kuusisataa sähköautojen latauspistettä. Määrä on ladattavien autojen määrään verrattuna suhteellisen suuri. Jos lukuun otetaan mukaan myös kaikki kotitalouksiin ja taloyhtiöihin asennetut kotilatauslaitteet, latauspisteitä on hurjasti enemmän.

Uusia latauspisteitä rakennetaan jatkuvasti lisää, jotta lataustarpeet saadaat täytettyä sähköautojen määrän koko ajan lisääntyessä. Tyypillisimpiä asennuskohteita sähköautojen julkisille latauspisteille ovat erilaiset ajanviettopaikat, kuten kauppakeskukset, vähittäistavarakaupat tai hotellit.

"Sähköautojen latauspalvelu on erinomainen lisäarvo sähköautoilijoille. Lataava asiakas viipyy keskimäärin pidempään ostoksilla ja näin ollen hyödyntää kauppapaikan palveluita monipuolisesti. Mikäli kyse on majoituksesta, voi latauspalvelun tarjoaminen olla jopa edellytys yöpymiselle. Tärkeää on kuitenkin varmistaa, että asennettavat latauslaitteet ovat suunniteltuun käyttöön soveltuvia. Pistorasia ei sovellu näissä kohteissa sähköauton lataamiseen", muistuttaa Topi Aaltonen Plugit Finland Oy:stä.

Lataaminen ilmaista tai maksullista

Sähköauton lataaminen julkisissa latauspisteissä voi olla ilmaista tai maksullista. Latauspisteen omistaja vastaa lataamisen hinnoittelusta, mistä syystä lataamisen hinta saattaa vaihdella. Hinta voi perustua joko kertamaksuun, minuuttipohjaiseen tai kilowattituntipohjaiseen hinnoitteluun. Latauspisteiden toimintaperiaatteet kannattaa selvittää ennakkoon, sillä osa latauspisteistä edellyttää kanta-asiakkuutta tai muuta tunnistautumistapaa.

Yksi sähköisen liikenteen investoijista on Kesko, jonka latausverkosto kattaa jo lähes 50 veloituksetonta latauspaikkaa aina Helsingistä Ouluun asti. Näissä kohteissa lataus on etäluettavan K-Plussa-kortin tai mobiilikortin haltijoille maksutonta. Latauspisteiden rakentamista Keskon kohteisiin jatketaan edelleen. Yhteistyökumppani latausjärjestelmän toteuttamisessa on Plugit Finland Oy.

Uusien kohteiden rakentamisen lisäksi myös vanhoja pistorasiamallisia latauslaitteita päivitetään vastaamaan EU-direktiivin mukaisia standardeja. Sen mukaan julkisten paikkojen latauslaitteet pitää jatkossa olla varustettu sähköauton lataamiseen suunnitelluilla type 2 -mallin pistorasioilla.

Pysy kartalla uusista latauspisteistä

Lähiaikoina uusia sähköautojen latauspisteitä on ilmestynyt muun muassa Iisalmeen, Alavudelle, Jyväskylään sekä Helsinkiin. Myös pääkaupunkiseudun kauppakeskukset ovat saaneet viime aikoina useita latauslaitepäivityksiä, jotka vastaavat nykyisiä standardeja.

Plugit Finland tiedottaa asentamistaan sähköuton latauspisteistä (usein jo heti työmaalta) some-kanavissaan, kuten Facebook-sivuillaan. Sivua kannattaa seurata, jos haluaa tietää minne latauspisteitä on seuraavaksi tulossa.

Kauppakeskus Kaaren latauslaitteet on juuri päivitetty vastaamaan EU-direktiivejä.
Kauppakeskus Kaaren latauslaitteet on juuri päivitetty vastaamaan EU-direktiivejä.
Kauppakeskus Itis Helsingissä kutsuu sähköautoilijat lataamaan. 
Kauppakeskus Itis Helsingissä kutsuu sähköautoilijat lataamaan. 


Lue myös

Kesko asentaa toimipisteisiinsä sähköauton latauspisteitä.

Kesko: Sähköauton saa ladattua Plussa-kortilla

Kesko asensi toimipisteisiinsä sähköauton latauspisteitä, jotka toimivat K-Plussa-kortilla. Ensimmäiset latauspisteet avattiin viime vuoden lopulla.

Lue lisää

Löydä tankkaus- ja latauspisteet

Vaihtoehtoisen liikenteen julkiset tankkaus- ja latauspisteet löydät kartalta.

Lue lisää


Kommentit