Kysymys: Millainen on sähköautojen verotus?

Miten menee sähköauton verotus Suomessa?

Kysymys:

Millainen on sähköautojen verotus Suomessa ja mistä kaikesta sähköautoja verotetaan? Autovero on oletettavasti pienempi kuin polttomoottoriautoilla. Onko muita verohelpotuksia?

Vastaus:

Kuten autoilua yleensäkin, myös sähköautoilua verotetaan Suomessa eri tavoin. Alla on kerrottu täyssähköautosta maksettavista veroista.

Autovero maksetaan kertaluontoisesti sekä uusien että käytettynä maahantuotujen autojen rekisteröinnin yhteydessä. Autoveron suuruus määräytyy auton hiilidioksidipäästöjen mukaan. Vähäpäästöisten autojen verotusta ollaan laskemassa vuosien 2016–2019 aikana portaittain ja vuoden 2016 alussa täyssähköautojen vero laski 5 %:sta 4,4 %:iin. Vuoden 2019 alussa sähköautojen autovero tulee olemaan enää 2,7 %.

Vuotuinen ajoneuvovero täyssähköautoilla koostuu perusverosta sekä käyttövoimaverosta.

Perusvero perustuu auton valmistajan ilmoittamiin hiilidioksidipäästöihin. 0-päästöisillä täyssähköautoilla perusveron määrä on tällä hetkellä 69,71 €/vuosi. Vuoden 2017 alusta ajoneuvon perusvero tulee nousemaan, minkä jälkeen täyssähköautojen perusvero on 106,21 €/vuosi.

Käyttövoimavero määräytyy auton kokonaispainon mukaan ja täyssähköautoja verotetaan 1,5 snt / vrk / alkava 100 kg.

Polttomoottoriautoille on määrätty lisäksi polttoainevero, joka sinällään täyssähköautoilta puuttuu. Kotona auton lataamiseen käytetystä sähköstä maksetaan sähkölaskun yhteydessä normaali sähkövero. Näin ollen sähköauto on käyttökustannuksiltaan huomattavan edullinen.

Lisäksi täyssähköautot saavat myös verohelpotusta vapaan autoedun luontoisetuarvon laskennassa. Vuoden 2016 verotuksessa käyttökustannusten osuudesta vähennetään 0,08 euroa kilometriltä tai 120 euroa kuukaudessa, jos auton ainoa mahdollinen käyttövoima on sähkö (luontoisetupäätös 17 § 3 momentti).

Lisää vähäpäästöisten autojen verotuksesta >>

Sähköautoilun asiantuntijana
Ari Kurri, Plugit Finland Oy
Kommentit