Mitä ovat sähköautot?

Sähköautot varastoivat ajamiseen tarvittavan energian auton akustoon. Tutustu erilaisiin sähköautotyyppeihin.

Sähköautojen historia on mielenkiintoinen. Sähköautot eivät tee nyt tulemistaan ensimmäistä kertaa, vaan ne olivat suosittuja kulkupelejä jo autoilun ottaessa ensiaskeleitaan 1900-luvun vaihteessa ja alussa. Tuolloin sähköautojen yleistyminen tyssäsi pitkälti samoihin asioihin, joiden kanssa painitaan osittain vielä nykypäivänä; autojen lataaminen oli hidasta ja ajomatkojen pidennyttyä niiden toimintamatka ei enää riittänyt. Sähköautojen valmistus loppui kokonaan polttomoottori-Fordin massatuotannon alettua.

Nykyajan vaatimuksiin sähköautot sopivat mainiosti. Ne ovat hiljaisia, käyttökustannuksiltaan edullisia ja ympäristöystävällisiä. Täyssähköautojen toimintamatka riittää hyvin kattamaan päivittäisen ajotarpeen suurimmalla osalla ihmisistä ja ladattavien hybridien kokonaistoimintamatka on yhtä suuri kuin polttomoottoriautoilla.

Sähköautotyyppejä

Ladattavia sähköautoja on kahdenlaisia:

  • Täyssähköauto (EV, BEV) käyttää liikkumiseensa ainoastaan sähkömoottoria. Täyssähköauton toimintasäde on noin 80–250 kilometriä (poikkeuksena Tesla, jolla pääsee jopa 550 km. Vuoden 2017 aikana on myös tulossa uusia autoja, joiden ilmoitettu toimintamatka on jopa 400-500 km).
  • Ladattava hybridi (PHEV) sisältää sekä sähkö- että polttomoottorin. Auton toimintasäde ei eroa tavallisesta polttomoottoriautosta.

Sähköautot-nimitystä käytetään usein puhuttaessa näistä kahdesta sähköautotyypistä. Kun ladattavan hybridin sähköominaisuuksia hyödynnetään täysimääräisesti (autoa ladataan aina tilaisuuden tullen), tulee myös siinä esille sähköautoilun edut.

Sopivan autotyypin valinta riippuu pitkälti autoilijan tarpeista. Mikäli päivittäinen ajomatka on alle 100 kilometriä riittää useimpien täyssähköautojen toimintasäde hyvin kattamaan tämän. Jos taas autoilija ajaa päivittäin pitkiä matkoja, on ladattava hybridi oikea vaihtoehto. Useimpiin kahden auton talouksiin täyssähköauto on oiva valinta niin sanotuksi kakkosautoksi. Usein käy vielä niin, että ajan myötä sähköautoilu osoittautuu oivaksi menopeliksi ja kakkosautosta tuleekin perheen ykkösauto.

Sähköautotyyppejä löytyy erilaisia.
Sähköautotyyppejä löytyy erilaisia.
Käytettäessä ajossa sähkömoottoria, auto on paikallisesti päästötön. Kuvassa täyssähköauto Mercedes-Benz B 250 e ja ladattava hybridi S 500 e 
Käytettäessä ajossa sähkömoottoria, auto on paikallisesti päästötön. Kuvassa täyssähköauto Mercedes-Benz B 250 e ja ladattava hybridi S 500 e 

Lue myös seuraavat artikkelit

Täyssähköauto Mercedes-Benz B 250 e

Täyssähköauto

Täyssähköauton voimanlähteenä toimii sähkömoottori. Täyssähköauto on hiljainen, ekologinen ja käyttökustannuksiltaan edullinen.

Lue lisää

Ladattava hybridi Volkswagen Golf GTE.

Ladattava hybridiauto

Ladattava hybridi on varustettu sähkö- ja polttomoottorilla. Se on taloudellinen ja ekologinen vaihtoehto.

Lue lisää