Saksakin kieltämässä polttomoottoriautot

Maan valtiosihteeri ehdottaa, että polttomoottoriautojen rekisteröinti tulisi kieltää vuodesta 2030 alkaen. Saksan pyrkimys on vähentää liikennepäästöjä.
Pitkään vaikutti siltä, että autoteollisuuden mahtimaa Saksa ei näe sähköautoilussa mahdollisuuksia.

Mercedes, BMW, Volkswagen ja monet muut automerkit luottivat polttomoottoriautoihin, eikä päästöttömiä menopelejä tuotu markkinoille monen muun autonvalmistajan tahdilla. Saksalaisten 45 miljoonasta autosta 150 000 onkin hybridejä ja vain 25 000 sähköautoja.

Viime aikoina kaikki on kuitenkin muuttunut.

Esimerkiksi Mercedeksen ja Volkswagenin suurista satsauksista sähköautoihin on uutisoitu jo aiemmin. Myös Saksan valtio on ilmoittanut tukevansa uusia sähköautojen ostajia maksimissaan 4000 euron suuruisella tukipaketilla.

Nyt sähköistyminen viedään entistä pidemmälle.

Valtiosihteeri Rainer Baaken ehdotuksen mukaan vuodesta 2030 alkaen Saksassa sallittaisiin vain päästöttömien sähköautojen rekisteröinti.

Taustalla päästöjen vähentäminen

Baakenin ehdotuksen taustalla on Saksan pyrkimys vähentää radikaalisti liikennepäästöjään.

Maa on jäljessä päästötavoitteestaan etenkin liikennepäästöjen osalta, jotka muodostavat viidenneksen koko maan hiilidioksidipäästöistä.

Saksa ei ole onnistunut vähentämään liikennepäästöjään vuoden 1990 tasolta.
Yksi tapa parantaa tilannetta on kieltää polttomoottoriautojen myynti.

– Liikenteen hiilidioksidipäästöt eivät ole laskeneet lainkaan 1990-luvun jälkeen, kertoi Baak The Globe and Mail -lehdelle.

Mercedes on rynnimässä sähklautomarkkinoille.
Mercedes on rynnimässä sähklautomarkkinoille.

Saksa ei ole maailman ainoa valtio, joka on tekemässä selkeän suuntauksen kohti päästöttömiä kulkuneuvoja. Myös Norjassa, Alankomaissa ja Intiassa on tehty suunnitelmia autoliikenteen sähköistämisen edistämiseksi. Norjassa ja Alankomaissa on kaavailtu polttoainevetoisten autojen rekisteröinnin kieltämistä vuoden 2025 jälkeen.


Lähteet: Autonews, The Globe and Mail


Norja ja Hollanti luottavat jatkossa sähköautoihin. Molemmat maat ovat kieltämässä polttomoottoriautojen myynnin vuoden 2025 jälkeen.

Norja ja Hollanti sanovat hyvästit bensa- ja dieselautoille?

Molemmat maat aikovat myydä pelkästään sähköautoja vuoden 2025 jälkeen.

Lue lisää

Aaro Suvanto (vas.) ja Aleksi Asukas koeajoivat Nissan LEAF -täyssähköauton Turussa järjestetyn The Shift -tapahtuman yhteydessä. 

Sähköpotkulaudan päältä sähköauton rattiin

Sähköpotkulautoja maahantuovat Aleksi Asukas ja Aaro Suvanto hyppäsivät ensimmäistä kertaa sähköauton rattiin – ja hämmentyivät.

Lue lisää


Kommentit