Nissan Leaf on maailman suosituin sähköauto myös taksimaailmassa.
Nissan Leaf on maailman suosituin sähköauto myös taksimaailmassa.

Taksit muuttuvat sähköisiksi ympäri Eurooppaa

Madridissa ja Lontoossa taksikyydit ovat tulevaisuudessa päästöttömiä.

Muutamissa Euroopan pääkaupungeissa on mahdollista valita taksiksi päästötön vaihtoehto.

Esimerkiksi Amsterdamissa toimii taksina sata Nissan Leaf- ja e-NV200-sähköautoa. Unkarissa ja Budapestissa ihmisiä puolestaan palvelee 65 Leaf-taksia.

Nyt myös Lontoo ja Madrid liittyvät sähköautoihin luottavien pääkaupunkien joukkoon. Kummassakin kaupungissa on jatkossa satoja sähköautoja ”mittarina”.

Kiinalaiset muuttavat Lontoota

Lontoon katuja kaasuttelevat perinteisesti cabit, eli mustat taksit. Tulevaisuudessa niiden väri pysyy mustana, mutta muuten menopelit ovat vihreitä: cabit nimittäin hurisevat lähitulevaisuudessa sähköakun voimalla.

Lontoon taksiyhtiön nykyinen omistaja, kiinalainen Geely on myynyt 400 miljoonaa dollaria eli noin 356 miljoonaa euroa niin kutsuttuja vihreitä bondeja, joukkovelkakirjalainaa, jolla se rahoittaa uusien sähkötaksien tuotantolinjan rahoituksen.

Sähkötaksien tuotannon on määrä alkaa Coventryssa, Britannian autoteollisuuden kehdossa, joka tunnetaan paitsi takseistaan, myös Daimlerin, Jaguarin ja Triumphin kotikaupunkina.

Taksien myynti alkaa ensi vuoden viimeisen neljänneksen aikana. Viivästyksiin ei ole varaa, sillä Lontoo tarvitsee uudet taksinsa 2018 tammikuussa, jolloin kaupungin taksien on määrä päästä nollapäästöihin liikenteessä.

Tehdas pystyy valmistamaan sähköautoja 36 000 kappaletta vuodessa.

Lontoon tarve on vain 23 000. Yhtiön talousjohtajan Frank Lin mukaan Geely neuvottelee jo useiden muidenkin Euroopan metropolien kanssa ympäristöystävällisten taksien kaupoista.

Lontoon mustat taksit eli cabit muuttuvat tulevaisuudessa sähköisiksi.
Lontoon mustat taksit eli cabit muuttuvat tulevaisuudessa sähköisiksi.

Madrid luottaa Leafeihin

Espanjan ja Madridin kanssa Geelyn ei kuitenkaan tarvitse neuvotella.

Nissan ja espanjalainen taksiyhtiö ovat nimittäin ilmoittaneet sähkökäyttöisten taksien kaupasta, jossa 110 uutta Nissan Leaf 30 kWh -sähköautoa siirtyy madridilaisasiakkaiden palvelukseen.

– Tämä kauppa viitoittaa tietä taksialan tulevaisuuteen. Ajon aikana päästöttömillä autoilla tulee olemaan taksipalveluissa suuri rooli, La Ciudad del Taxin toimitusjohtaja Jesús Ramos Fernández kommentoi.

Leafin käyttökustannukset ovat taksiyhtiön mukaan laskentatavasta riippuen jopa neljä kertaa pienemmät ja ylläpitokulut jopa 40 prosenttia pienemmät kuin perinteisellä polttomoottoriautolla.

Yhteensä Nissan on tähän mennessä myynyt Euroopassa taksikäyttöön jo melkein 800 LEAF- ja e-NV200-sähköautoa. Nissanin sähkötaksien kolme suurinta markkina-aluetta ovat Alankomaat, Iso-Britannia ja Espanja.

Suomessa kaupungit tai taksiyrittäjät eivät ole vielä tehneet yhteisiä sähköautohankintoja.

Siitä huolimatta myös Suomessa huristelee muutamia sähkötakseja, ja esimerkiksi taksi-Tesloista on uutisoitu niin Ikaalisissa, Helsingissä, Hämeenlinnassa kuin Haukiputaalla.

Lähteet: Taloussanomat, Ilta-Sanomat, Helsingin Sanomat
Kuva: London Taxi Company
Pääkuva: Nissan


Ikaalisiin Tesla-täyssähkötaksi

Ikaalisten ensimmäinen Tesla-taksi on aloittanut toimintansa.

Lue lisää

Ruotsalainen taksioperaattori Fågelviksgruppen on allekirjoittanut sopimuksen 400 Volvo V70 -kaasuauton hankinnasta. Kuva: Volvo Cars

Ruotsalainen taksioperaattori hankkimassa 400 kaasu-Volvoa

Ruotsalainen taksioperaattori Fågelviksgruppen on allekirjoittanut sopimuksen 400 Volvo V70 -kaasuauton hankinnasta.

Lue lisää


Kommentit