Kysymys: Täyssähköauto vai ladattava hybridi?

"Olen kiinnostunut ostamaan ladattavan ajoneuvon, mutta valitsenko täyssähköauton vai ladattavan hybridin?"

Kysymys:

Olen kiinnostunut vaihtamaan nykyisen polttomoottoriautoni ladattavaan ajoneuvoon. Kumpi kannattaa valita täyssähköauto vai ladattava hybridiauto?

Vastaus:

Kysymyksestä ei valitettavasti tule ilmi minkälaisessa käytössä auto on kysyjällä. Sähköautoa valittaessa autotyypin valintaan vaikuttavat oleellisesti esimerkiksi päivittäinen ajomatka sekä -ympäristö.

Useimpien täyssähköautojen toimintasäde riittää hyvin päivittäiseen ajoon, jos ajettavat matkat ovat kokonaisuudessaan noin 100 kilometrin tietämissä. Täyssähköauto sopiikin tyypillisesti kodin ja työpaikan väliselle ajomatkalle suurimmalla osalla ihmisistä. Myös päivittäiset kauppa- ja harrastusmatkat taittuvat normaalisti sähköautolla erinomaisesti. Ihannetapauksessa täyssähköauton saa laitettua lataukseen myös päivän aikana (esim. työ- tai harrastuspaikalla tai kaupassa asioidessa).

Jos autoilija joutuu päivittäin tai hyvin usein ajamaan pitkiä matkoja, on matkantekomukavuuden kannalta ladattava hybridiauto parempi vaihtoehto. Pistokehybridin toimintasäde on yhtä suuri kuin perinteisellä polttomoottoriautolla. Kaupunkiajossa ja lyhyillä matkoilla ladattava hybridi toimii kuitenkin täyssähköauton tavoin pelkällä sähkömoottorilla ollen hiljainen ja päästötön.

Sähköautotyypin valintaan saattaa vaikuttaa myös taloudessa olevien ajoneuvojen määrä. Jos taloudessa on käytössä kaksi autoa voidaan lähtökohtaisesti olettaa, että tällöin täyssähköauto soveltuu talouden toiseksi autoksi: polttomoottoriauto on käytössä pidemmillä matkoilla ja täyssähköauto lyhyemmässä päivittäisessä ajossa. Saattaapa vielä käydä niin, että niin sanotuksi kakkosautoksi hankitusta täyssähköautosta tulee tällaisessa tilanteessa talouden ykkösauto.

Sähköautoilun asiantuntijana
Topi Aaltonen, Plugit Finland OyKommentit