Vaasa aikoo hakea Teslan Gigafactorya

Vaasan kaupunki tutkii parhaillaan mahdollisuutta hakea Teslan Eurooppaan rakennettavaa Gigafactorya.
Vaasan kaupunki tarjoaisi Teslan Gigafactory-jättihankkeelle mielestään otolliset puitteet. 
Vaasan kaupunki tarjoaisi Teslan Gigafactory-jättihankkeelle mielestään otolliset puitteet. 

Vaasan kaupunki kertoi tiedotteessaan tutkivansa mahdollisuutta hakea Teslan Gigafactorya. Teslan ensimmäinen litiumioniakkuja valmistava Gigafactory avattiin Yhdysvalloissa Nevadassa heinäkuussa 2016. Myöhemmässä vaihessa tehdas alkaa valmistaa myös sähköautoja. Kolme viikkoa sitten Tesla ilmoitti rakentavansa vastaavanlaisen tehtaan myös Eurooppaan.

Vaasa nimeää valteikseen tehtaan sijaintipaikaksi sen, että aluella on Pohjoismaiden merkittävin energiateknologian keskittymä sekä lähellä (Kaustisella) sijaitsee Euroopan suurin litium-esiintymä. Litiumista jalostettavaa litiumkarbonaattia käytetään juuri litiumioniakuissa.

Vaasan energiaklusteri on jo nyt maailmanluokkaa; seudun yli 140 yrityksestä usea on alansa globaali markkinajohtaja ja yhteenlaskettu liikevaihto on 4,4 miljardia euroa. Klusteri tuo lähes kolmanneksen Suomen koko energiateknologiaviennistä.

"Vaasan energiaklusterilla ja Teslalla on yhteinen tavoite: nopeuttaa maailman siirtymistä kestävään energiaan. Meillä on erinomaiset mahdollisuudet toimia Teslan kumppanina ja Euroopan Gigafactoryn sijaintipaikkana", Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry sanoo.

"Tarvitsemme visionäärisiä ja maailmanlaajuisia tekoja. Tämä on hanke, joka rakentaa Vaasan tulevaisuutta useaksi sukupolveksi eteenpäin", Häyry jatkaa.

Tuleva elinkeinoministeri tukee Vaasan Gigafactorya

Tuleva elinkeinoministeri ja kansanedustaja Mika Lintilä tukee Vaasan hanketta. Hänen mielestään se osoittaa juuri sellaista rohkeutta ja yritteliäisyyttä mitä Suomessa nyt laajemminkin tarvitaan.

"Tämä on hieno mahdollisuus koko Suomelle, olen hankkeesta erittäin innostunut. Tulen omalta osaltani tukemaan hanketta niin paljon kuin on mahdollista", Lintilä sanoo.

Hankkeen ensimmäinen vaikuttavuusarviointi ja tarkempi prosessikuvaus valmistuu vuoden 2017 ensimmäisen neljänneksen aikana.

Teslan ensimmäinen Gigafactory Nevadassa on maailman suurimpia rakennuksia, valmistuessaan sen laajuus on lähes miljoona neliömetriä. Tehtaan akkutuotannon vuotuinen kapasiteetti on 35 gigawattituntia (GWh) - yksi GWh on miljoona kWh:a. Tehtaan rakennuskustannukset ovat viisi miljardia dollaria, ja sen Nevadan osavaltiolle tuomaksi hyödyksi on laskettu 100 miljardia dollaria. Vastaavanlaisia tehtaita on suunnitteilla myös muilla autovalmistajilla.Lue myös

Tesla on ilmoittanut rakentavansa Eurooppaan auto- ja akkutehtaita. 

Tesla laajentaa toimintaansa Saksaan

Teslan johtaja Elon Musk kertoi, että yhtiö aikoo rakentaa myös Eurooppaan sekä auto- että akkutehtaita.

Lue lisää

Uusi, isompi 100 kWh:n akusto on saatavilla Teslan Model S- ja Model X -malleihin.

Teslaan lisää toimintasädettä ja tehoja

Teslan Model S- ja Model X -mallien uusi 100 kilowattitunnin akku pidentää toimintasädettä ja tuo lisätehoja.

Lue lisää


Kommentit