Vuokraa auto naapuristasi

Auton vertaisvuokraaminen on taloudellisesti ja ekologisesti kestävä sekä helppo tapa autoilla.
Shareit Blox Car -palvelussa kuka tahansa voi vuokrata auton tai tarjota omaa autoaan vuokralle. Vakuutusyhtiö If on kehittänyt yhdessä Shareitin kanssa varta vasten autojen vertaisvuokraamiseen suunnitellun vakuutuksen.
Shareit Blox Car -palvelussa kuka tahansa voi vuokrata auton tai tarjota omaa autoaan vuokralle. Vakuutusyhtiö If on kehittänyt yhdessä Shareitin kanssa varta vasten autojen vertaisvuokraamiseen suunnitellun vakuutuksen.

Kuljemme arjessamme toistuvasti samoja reittejä. Ei tarvitse olla kovinkaan tarkkasilmäinen, että huomaa työmatkojemme ja asuinalueemme varrella olevilla pysäköintialueilla seisovan lähes aina samat autot. Töihin autoillen kulkevilla autot seisovat tyypillisesti työpäivän ajan käyttämättöminä.

Helsinkiläinen Paul Nyberg mietti kesällä 2015 autojen huonon käyttöasteen ja kaupunkien pysäköintirajoitteiden pulmia. Miten autojen tarvittavaa lukumäärää voisi vähentää ja miten niiden käyttöastetta voisi parantaa? Nybergilla oli kokemusta kiinteistöalalta ja yksityisten välisestä asuntojen vuokrauksesta, jo ajalta ennen Airbnb:tä.

Syntyi ajatus ”autojen airbnb:stä”. Palvelusta, jossa kuka tahansa voisi vuokrata naapuristaan auton tai tarjota omaa autoaan vuokralle. Kesällä 2015 Nybergin perustaman yrityksen nimeksi tuli Shareit ja palvelun nimeksi Shareit Blox Car.

Kulje Teslalla tai hybridillä ilman omistamisen vaivaa

The Economist –lehden tutkimuksen mukaan yksi vertaisvuokrattu auto voi korvata jopa yli kymmenen perinteisessä omistussuhteessa ja käytössä olevaa autoa. Mutta kuinka helppoa auton vertaisvuokraaminen sitten käytännössä oikein on?

Shareit Blox Car -palveluun rekisteröityminen on ilmaista ja vie muutaman minuutin. Autoja on palvelussa tarjolla useita kymmeniä, sähköautoista hybrideihin tai pakettiautoja muuttoavuksi. Pääkaupunkiseudulla tarjonta on kattavinta, mutta autoja vuokrattavaksi löytyy aina Pohjois-Suomesta asti.

Shareit Blox Car -palvelussa on tarjolla useita kymmeniä autoja, sähköautoista hybrideihin tai pakettiautoja muuttoavuksi. 
Shareit Blox Car -palvelussa on tarjolla useita kymmeniä autoja, sähköautoista hybrideihin tai pakettiautoja muuttoavuksi. 

Toyotan tuore kaupunkihybridi irtoaa päiväksi neljällä kympillä, Teslan tehokkain ja ylellisin malli yli 400 kilometrin kantamalla on vuokrattavissa alle kolmella sadalla per päivä.

Auton omistaja määrittelee itse autonsa saatavuuden ja tunti-, päivä, - ja viikkokohtaiset hinnat, jotka sisältävät tietyn määrän kilometrejä. Jokaisen auton hintatietojen ohessa on laskuri, jolla voi arvioida ennalta tarkasti lopullisen vuokrauksen hinnan. Auton omistaja saa varauksesta tiedon tekstiviestillä ja hän voi joko hyväksyä tai hylätä varauksen.

Auto noudetaan sovitusta paikasta, usein omistajan kotoa tai työpaikalta. Auton omistaja voi joko itse luovuttaa avaimet tai käyttää lukkoboksia. Yhä useammissa autoissa myös ovien avaaminen etänä on mahdollista.

Vuokran jälkeen vuokraaja palauttaa auton tankattuna samaan paikkaan. Helppoa.

Vuokraamista varten vakuutettu

Vakuutusyhtiö If ja kyselytutkimuksiin erikoistunut YouGov teettivät auton vertaisvuokraamista käsittelevän kyselytutkimuksen marraskuussa 2015. Yli 60 prosenttia kyselytutkimukseen vastanneista voisi harkita vuokraavansa auton vertaisvuokraamiseen erikoistuneesta palvelusta. Kiinnostusta ja kasvavaa kysyntää autojen jakamiseen siis on.

Auton omistajan kannalta kiinnostavia kysymyksiä ovat varmasti vakuutuksiin liittyvät kysymykset. Entä jos vuokraaja ei palautakaan autoa, tai käyttää sitä väärin? Menetänkö autoni bonukseet kolarin sattuessa?

Shareit Blox Car ja vakuutusyhtiö If tunnistivat vakuutuksiin liittyvät ongelmat ja kehittivät varta vasten autojen vertaisvuokraamiseen suunnitellun vakuutuksen. Shareit-Turva maksaa laajudesta riippuen korkeintaan viisi euroa per vuokrausvuorokausi ja kattaa muun muassa petos-, väärinkäytös -ja bonusturvat.

Kata vuokratuloillasi autoilun kustannukset

Saavutetuista eduista ja mukavuuksista on usein hankalaa ja epämiellyttävää luopua. Autoiluun tottuneelle eläminen ilman autoa voi olla kynnyskysymys.

Toisaalta auton omistaminen on kallista, etenkin jos sitä ei käytä. Autovuokraamot taas harvoin sijaitsevat lähiöissä, korttelin tai omakotitaloalueen pihatien varrella.

Auton jakaminen on ekoteko, joka ei vaadi uhrauksia. Lisäksi se tuo aidosti merkittävää lisätuloa, jolla voi kattaa esimerkiksi auton huoltoja, vakuutus –ja veromaksuja.Lue myös

Älä anna ajokelin yllättää

Autoilu on huomattavasti turvallisempaa, kun selvittää ajoreitin liikennetiedot etukäteen käyttämällä V-Trafficin liikennetietopalvelua.

Lue lisää

Vähäpäästöinen auto on kannattava valinta monessa mielessä. 

Vähäpäästöinen auto – mikä se on ja miksi sellainen kannattaa valita?

Vähäpäästöinen auto ei ole pelkästään eettinen valinta, vaan se kannattaa myös taloudellisesti. Tulevaisuudessa tämä korostuu entisestään.

Lue lisää


Kommentit