Anne Berner: Liikenne - maailman tehottomin ja saastuttavin järjestelmä

"Jos liikenteeseen on lähdettävä, liikutaan kimpassa ja hoidetaan monta asiaa samalla kertaa", kirjoittaa Anne Berner.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner ruotii LVM:n Impulssi-blogissa nykyistä liikennejärjestelmäämme, joka on auttamatta tehoton.

"Nykyisen liikennejärjestelmämme perusta on yksityisauto, jonka kyydissä on keskimäärin yksi henkilö. Kyseessä lienee maailman tehottomin ja saastuttavin järjestelmä", toteaa Berner.

Blogikirjoituksessaan Berner viittaa Pariisin ilmastosopimukseen sekä Suomen kansalliseen energia- ja ilmastostrategiaan, jotka molemmat tulevat vaikuttamaan oleellisesti liikenteestä aiheutuviin päästöihin tulevaisuudessa. Berner kirjoittaa, että siirtyminen vaihtoehtoisiin ja puhtaampiin polttoaineisiin on jo alkanut, mutta näiden käyttö on vielä marginaalista.

Puhtaampien polttoaineiden lisäksi myös autokannan uusimisella on omat vaikutuksena liikenteen päästöjen vähenemiseen. Tästä syystä Berner peräänkuuluttaa pohdintaa taloudellisille kannustimille, joiden avulla autokannan uusiutuminen vauhdittuisi.

Yksinomaan päästöjen väheneminen ei kuitekaan tarkoita, että järjestelmä olisi vielä tehokas. Tehokkuudella Berner tarkoittaa sitä, että koko koneisto on viritettävä palvelemaan vähemmällä liikennemäärällä useampia tarkoituksia sekä asiakkaita.

"Tähän tarvitaan laaja keinovalikoima sekä annos rohkeutta ja innovaatiokykyä. Liikennesektorilla keinoiksi on tunnistettu muun muassa liikenteen digitalisaatio, uudet palvelut sekä muut liikennesuoritteeseen ja kulkumuotojakaumiin vaikuttavat toimenpiteet – perinteistä joukkoliikennettä unohtamatta", kirjoittaa Berner.

Liikennejärjestelmää on tarkasteltava myös sääntelyn näkökulmasta. Liikennemarkkoinoiden muuttamiseen tähdätään liikenteen palveluja koskevalla lainsäädännön uudistuksella, liikennekaarella.

"Ilmastopakettimme on siis tämä: Vähennetään liikennetarpeita digitaalisilla palveluilla. Jos liikenteeseen on lähdettävä, liikutaan kimpassa ja hoidetaan monta asiaa samalla kertaa. Kun liikutaan, käytetään puhdasta energiaa, ja sitäkin säästeliäästi", päättää Berner kirjoituksensa.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner puhumassa Sähköauto Pop Up -päivässä Helsingissä syyskuussa. 
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner puhumassa Sähköauto Pop Up -päivässä Helsingissä syyskuussa. 


Lue myös seuraavat artikkelit

Ylen A-studiossa esiintynyt taiteilija Antti Majava kertoi osallistuvansa ilmastonmuutoksen torjuntaan: hän on ajanut biokaasuautoa kahden vuoden ajan. Kuva: kuvakaappaus A-studio. 

Pariisin ilmastosopimus: nostetta liikenteen vaihtoehdoille

Uusi kansainvälinen ilmastosopimus tekee fossiilisista polttoaineista luopumisen entistä tärkeämmäksi.

Lue lisää

Kansanedustajien energiaremonttiryhmän mukaan Suomen teillä pitäisi ​vuonna 2030 Suomessa pitäisi olla noin 200 000 – 300 000 sähköautoa. 

Kansanedustajien energiateesit: Kivihiili pannaan ja maanteille 200 000 sähköautoa

YLE kertoo puoluerajat ylittävän kansanedustajaryhmän vaativan hallitukselta toimia, joilla Suomi vieroitetaan kivihiilestä ja öljystä.

Lue lisää


Kommentit