Helsingissä pysäköintialennus poistuu tavallisilta dieselautoilta

Vuoden 2017 alusta kriteerit kiristyvät niin, että dieselautoista vain ladattavat hybridit saavat alennuksen.

Helsingin kaupunki on myöntänyt vähäpäästöisille henkilöautoille jo keväästä 2011 lähtien 50 prosentin alennuksen pysäköintimaksuista. Vuoden 2017 alusta kriteerejä kuitenkin kiristetään niin, että dieselautoista vain erittäin vähäpäästöiset ladattavat hybridit ovat oikeutettuja pysäköintialennukseen. Syynä ovat dieselautojen suuret typenoksidipäästöt, jotka heikentävät kaupungin ilmanlaatua.​

Helsingin kaupunginhallitus tiukensi dieselautojen vähäpäästöisyyskriteerejä niin, että vuoden 2017 alusta niiden hiilidioksidipäästöt saavat olla enintään 50 g/km. Tämän rajan täyttävät vain ladattavat dieselhybridit, joiden päästöt ovat huomattavasti tavanomaisia dieseleitä pienemmät. Ne voivat kulkea myös pelkällä sähköllä, jolloin ne eivät aiheuta ollenkaan ilmanlaatua heikentäviä lähipäästöjä.

”Bensiiniautot eivät aiheuta juuri lainkaan typpidioksidipäästöjä, joten niiden päästökriteerejä ei kiristetty”, toteaa ympäristötarkastaja Outi Väkevä.

Ilmastosyistä alennuksen kriteerinä hiilidioksidipäästöraja on bensiiniautoille enintään 100 g/km ja ilmanlaatua heikentävät päästöt vähintään Euro 5-tasoa. Kaasu- ja etanoliautojen kriteerit säilyvät myös ennallaan. Ne ovat oikeutettuja alennukseen, jos hiilidioksidipäästö on enintään 150 g/km ja muut päästöt vähintään Euro 5-tasoa.

”Kaasu- ja etanoliautot voivat käyttää uusiutuvia jäteperäisiä biopolttoaineita, mistä syystä niille on annettu korkeampi hiilidioksidipäästökriteeri”, Väkevä lisää.

Uutena ryhmänä pysäköintietuuden piiriin pääsivät täyssähkökäyttöiset moottoripyörät sekä täyssähkökäyttöiset mopot. Muut täyssähkökäyttöiset ajoneuvot ovat olleet etuuden piirissä vuodesta 2011 lähtien.

Helsingin kaupungin määrittelemät päästökriteerit, jotka oikeuttavat alennettuun pysäköintimaksuun v. 2017

Polttoaine / energialähde

Hiilidioksidipäästö (CO2)EU-päästötaso
bensiiniautot (ml. hybridit)enintään 100 g/kmvähintään Euro 5
dieselautot (ml. hybridit)enintään 50 g/kmvähintään Euro 5
bifuel (kaasuautot)enintään 150 g/kmvähintään Euro 5
flexifuel (etanoliautot)enintään 150 g/kmvähintään Euro 5
Lisäksi:

täyssähköautot

täyssähköiset tieliikennekäyttöön rekisteröidyt T-luokan ajoneuvot

Miten etuutta haetaan?

Pysäköintietuutta voi hakea käymällä rakennusviraston asiakaspalvelussa (Elimäenkatu 5. Avoinna ma 8.15–17.00, ti–to 8.15–16.00, pe 10.00–15.00).

Pysäköintialennuksen saa, jos auto täyttää yllä mainitut Helsingin kaupungin asettamat päästökriteerit. Edun saavat muutkin kuin helsinkiläiset. Jos on epävarma autonsa vähäpäästöisyydestä, kannattaa siitä kysyä etukäteen asiakaspalvelusta, puh. 09 310 39000, rakennusvirasto@hel.fi.

Saadakseen alennuksen autoilijan pitää maksaa pysäköintinsä matkapuhelimella tai ajoneuvokohtaisella Comet-pysäköintilaitteella, jota voi käyttää 31.12.2017 asti. Alennuksen saa myös asukas- ja yrityspysäköintitunnuksista. Kadun varsilla olevista lippuautomaateista ja pysäköintimittareista ei ole mahdollista ostaa pysäköintilippuja puoleen hintaan teknisistä ja valvonnallisista syistä.

Alennus koskee Helsingin yleisten liikennealueiden maksullisia pysäköintipaikkoja, joita ovat kaikille maksulliset lippuautomaatti- ja mittaripaikat sekä maksulliset asukaspysäköintipaikat.

Tarkistetut kriteerit ovat voimassa 1.1.2017 alkaen vuoden 2018 loppuun saakka. Pysäköintialennusta ei myönnetä takautuvasti.


Lue myös

Vähäpäästöinen auto on kannattava valinta monessa mielessä. 

Vähäpäästöinen auto – mikä se on ja miksi sellainen kannattaa valita?

Vähäpäästöinen auto ei ole pelkästään eettinen valinta, vaan se kannattaa myös taloudellisesti. Tulevaisuudessa tämä korostuu entisestään.

Lue lisää

Ladattava hybridi Volkswagen Golf GTE.

Ladattava hybridiauto

Ladattava hybridi on varustettu sähkö- ja polttomoottorilla. Se on taloudellinen ja ekologinen vaihtoehto.

Lue lisää


Kommentit