Kaasu- ja sähköautot mukaan Ilmastodieettiin

SYKEn Ilmastodieetti-palvelulla voi selvittää miten arjen päästöt syntyvät ja miten niitä voi vähentää.

Voiko omilla kulutusvalinnoillaan vaikuttaa ilmastopäästöjen syntyyn? Kyllä!

SYKEn kestävän kulutuksen tutkija Marjo Salo kirjoittaa blogissaan, että Suomessa 70 % kulutuksen aiheuttamista kasvihuonepäästöistä syntyy kotitalouksien asumisesta, liikkumisesta ja ruoasta. Pienillä muutoksilla, kuten lämmön käyttöä säännöstelemällä ja pitämällä yhden kasvisruokapäivän viikossa, omaa hiilijalanjälkeään voi pienentää 2000 kg vuodessa. Suuremmalla elämäntaparemontilla hiilijalanjälkeä pystyy vähentämään jopa 5000 kg vuosittain.

Vuodesta 2010 lähtien käytössä ollutta Ilmastodieetti-palvelua on nyt uudistettu käyttäjien toiveiden mukaisesti ja mukaan lisättiin uusia vähähiilisiä vaihtoehtoja. Esimerkiksi auton käyttövoimaksi voi nyt valita kaasun, sähkön tai etanoliseoksen.

Ympäristöystävällisiä kulutusvaihtoehtoja kartoitettiin yhdessä kuluttajatuotteita ja palveluja tarjoavien yritysten ja kulutuksen asiantuntijoiden kanssa. Nousevina ratkaisuina nähtiin muun muassa yhteiskäyttöisyys, kiinteistöt energian tuottajina, siirtyminen tuotteista palveluihin, sähköinen liikenne ja biokaasu liikenteen polttoaineena

”Muutokset omassa arjessa voimme aloittaa heti. Säästämällä kotona energiaa sekä tekemällä fiksuja liikkumis- ja ruokavalintoja on mahdollista saada merkittäviä hiilivähennyksiä nopeasti. Ostoksillamme luomme kysyntää vähähiilisille tuotteille ja palveluille. Samalla osoitamme perheenjäsenillemme ja tuttavillemme, että muutokset ovat mahdollisia ja myös helppoja”, Salo kirjoittaa.


Lähde: SYKEn blogit


Lue myös

Liikenteellä merkittävä rooli uusissa päästötavoitteissa

Digitalisaatio, biopolttoaineet ja vaihtoehtoiset käyttövoimat ovat Suomen valttikortteja päästövähennysten saavuttamisessa.

Lue lisää

Vähäpäästöinen auto on kannattava valinta monessa mielessä. 

Vähäpäästöinen auto – mikä se on ja miksi sellainen kannattaa valita?

Vähäpäästöinen auto ei ole pelkästään eettinen valinta, vaan se kannattaa myös taloudellisesti. Tulevaisuudessa tämä korostuu entisestään.

Lue lisää


Kommentit