Porokello-hankkeen tavoitteena puolittaa porokolarit

Mobiiliteknologiaa hyödynnetään nyt porovaroituksissa, jotta porokolareiden määrä saadaan laskuun.

Pohjois-Suomessa ajetaan vuosittain noin 4000 porokolaria, joista aiheutuu mittavat kustannukset yhteiskunnalle. Porokolareiden vähentämiseksi on viime vuosien aikana tehty runsaasti erilaisia kokeiluja, mutta ponnisteluista huolimatta törmäykset tiellä eivät ole vähentyneet. Nyt älyteknologian odotetaan tuovan tähän uuden mahdollisuuden. Erilaisten älylaitteiden yleistyminen mahdollistaa ajantasaisen porovaroittamisen täsmällisesti paikkatietoa hyödyntäen.

Saadaanko älyteknologian avulla vähennettyä porokolareiden määrää – tätä selvitetään Porokello-hankkeella. 
Saadaanko älyteknologian avulla vähennettyä porokolareiden määrää – tätä selvitetään Porokello-hankkeella. 

Lapin ELY-keskuksessa on alkanut tutkimus- ja kehityshanke, missä mobiiliteknologiaa hyödyntäen luodaan uusi älyliikenteen palvelu porovaroittamiseen. Pohjaa palvelulle luodaan ottamalla mukaan varoittajiksi 1000 ammattiautoilijaa poronhoitoalueelta. Projektin seuraavassa vaiheessa porovaroittamiseen tarkoitettu mobiilisovellus tulee kaikkien tielläliikkujien saataville. Tavoitteena on puolittaa porokolarit vuoteen 2020 mennessä.

Ensivaiheen Porokello ammattiautoilijoille

Projektin ensimmäisessä vaiheessa 1000 ammattiautoilijaa saa käyttöönsä Porokello-puhelimen (tavallinen älypuhelin porovaroitus sovelluksella varustettuna). Kesäkuusta 2016 alkaen 1000 ammattiautoilijaa antaa ja vastaanottaa toistensa varoituksia tiellä liikkuvista poroista. Pelkästään porovaroittamiseen tarkoitettu Porokello-puhelin asennetaan kiinteästi ajoneuvoon sille tarkoitetulla telineellä ja laturilla varustettuna. Kokeiluun mukaan lähtevä ammattiautoilija sitoutuu antamaan varoituksia tiellä liikkuvista poroista Porokello-puhelimella. Porokello-puhelinta on helppo käyttää ja se antaa varoitukset sovelluksessa värein ja äänimerkein. Kokeilu on ammattiautoilijoille ilmainen ja sen käyttöön saaminen edellyttää sopimuksen tekemistä hankkeen kanssa. Ammattiautoilijat voivat ilmoittautua kokeiluun osoitteessa www.porokello.fi.

Kansainvälistä kiinnostusta

Projektin edetessä reaaliaikaisia porovaroituksia jaetaan kaikille tiellä liikkujille mm. autojen navigaattoreiden ja ilmaiseksi ladattavien sovellusten kautta. Projektiin on sitoutunut V-Traffic Mediamobilen lisäksi useita eri tahoja ja yrityksiä kuten Lapin ELY-keskus, Liikennevirasto, Paliskuntain yhdistys, Paikkatieto Online Oy ja HERE. Projekti on jo alkuvaiheessa herättänyt laajempaakin ja jopa kansainvälistäkin kiinnostusta, mistä kertoo myös se, että projektista kerrottiin 6.-9. kesäkuuta järjestetyssä liikenteenalan ITS Europe seminaarissa Skotlannissa.Lue myös seuraavat artikkelit

Liikenteessä on syytä olla tarkkana! Sekä hirvet että porot ovat tällä hetkellä liikkeellä.

Vältä hirvi- tai porokolari! – ota V-Trafficin liikennesovellus avuksi

Touko- ja kesäkuussa hirvet sekä porot liikkuvat aktiivisesti, joten liikenteessä on syytä olla erityisen valppaana.

Lue lisää

Kesäliikenteen ruuhkapaikat ja muut tiedotteet helposti ruudullesi

Kesäliikenteessä välttää monta ruuhkapaikkaa ja yllätystä, kun käytössä on V-Trafficin liikennetietopalvelu. Lataa ilmainen sovellus!

Lue lisää


Kommentit