Älä anna ajokelin yllättää

Autoilu on huomattavasti turvallisempaa, kun selvittää ajoreitin liikennetiedot etukäteen käyttämällä V-Trafficin liikennetietopalvelua.

Navigaattori on jokaiselle autoilijalle tuttu laite, jota käytetään varsinkin vieraaseen määränpäähän matkatessa. Navigaattorista näkee helposti muun muassa ajo-ohjeet, matkan pituuden sekä sen keston. Lisäksi laitteen asetuksista voi valita haluaako ajaa perille lyhintä vai nopeinta mahdollista reittiä. Valitettavan usein nämä toiminnot ovatkin ainoita, mihin autoilijat käyttävät navigaattoria.

Nykyaikaisen navigaattorin käyttö tulisi ottaa osaksi päivittäistä autoilua, sillä laitteen välittämän tiedon avulla voidaan varmistaa sujuva liikkuminen ja välttää onnettomuuksia.

Ajantasainen liikennetieto navigaattoriin

V-Traffic -palvelun sisältävät uudet navigaattorit osaavat varoittaa autoilijaa esimerkiksi reitin varrella olevista

  • ruuhkista,
  • onnettomuuksista,
  • nopeasti muuttuvista keliolosuhteista,
  • poroista ja hirvistä,
  • tietöistä sekä
  • isoista tapahtumista,

jotka voivat haitata matkantekoa. Mahdollisimman ennakoivan ja turvallisen matkan varmistamiseksi navigaattori kannattaakin pitää päällä myös tutuilla reiteillä ajettaessa.

V-Traffic -palvelu on kehitetty pohjoisiin olosuhteisiin ja se tuottaa mm. 12 eri tyyppistä varoitusta ajokeleistä; liukkaasta tienpinnasta aina puuskittaiseen sivutuuleen. Kaikki ajoreitistä saatavat tiedot vaikuttavat oleellisesti ajoreitin optimointiin ja valintaan.

Navigaattoria ei enää käytetä vain opastamaan määränpäähän, vaan nykyajan laitteet osaavat kertoa kuljettajalle liikennetietoja lähes reaaliaikaisesti, mikä lisää turvallisuutta.
Navigaattoria ei enää käytetä vain opastamaan määränpäähän, vaan nykyajan laitteet osaavat kertoa kuljettajalle liikennetietoja lähes reaaliaikaisesti, mikä lisää turvallisuutta.

Liikennetieto perustuu useisiin lähteisiin

V-Trafficin liikennetietopalvelun välittämä informaatio perustuu useaan eri dataan (mm. ruuhkatieto liikkuvista ajoneuvoista, kelitiedoista todelliset havainnot, kelikamera- ja historiatiedot, sääennuste), jota saadaan palvelun yhteistyökumppaneilta, kuten Ilmatieteen laitokselta, Liikennevirastosta ja Hätäkeskuslaitokselta. Kun useista lähteistä saatavat tiedot yhdistetään, on saatavilla mahdollisimman tarkka tieto, mitä tien päällä tapahtuu. Lisätarkkuutta liikennetiedoille, virallisten tahojen tuottaman tiedon lisäksi, saadaan autoilijoilta, jotka raportoivat V-Trafficille liikenteen ongelmista. Yhteistyötä tehdään tiiiviisti myös esimerkiksi Radio Novan kanssa.

Liikennetietojen päivittyminen autojen navigaattoreihin ei ole riippuvainen internetyhteydestä, sillä tiedot siirtyvät pääosin datana analogisia radioaaltoja pitkin autoon.

Ajantasaiset tiedot ovat V-Trafficin palvelun ydin, kertoo Matti Seimola. 
Ajantasaiset tiedot ovat V-Trafficin palvelun ydin, kertoo Matti Seimola. 

"On ehdottoman tärkeää, että V-Traffic -palvelun tiedot ovat ajantasaisia ja paikkansapitäviä. Kelitiedot päivittyvät automaattisesti tunnin välein ja ruuhkatiedot parhaimmillaan muutaman minuutin välein", kertoo Matti Seimola V-Traffic -palvelua tuottavalta Mediamobilelta.

Seimola kertoo, että V-Trafficille on tullut palautetta kiitollisilta käyttäjiltä, jotka ovat osanneet navigaattoriin tulevan ilmoituksen perusteella varautua esimerkiksi erittäin liukkaaseen ajokeliin, joka yllättää kesken matkan teon.


"Autoilijoiden olisi hyvä pitää navigaattoria nykyään aina päällä, jolloin heidän laitteeseensa ilmestyy automaattisesti ajantasaiset tiedot kelistä ja muista häiriöistä", Seimola jatkaa.

Miten saan V-Trafficin liikennetiedot?

Pian koittavilla hiihtolomilla suomalaiset harrastavat runsaasti kotimaanmatkailua, joten nyt kannattaa ottaa ajantasainen liikennetieto haltuun ja varmistaa sujuva matka perille.

V-Trafficin liikennetiedot löytyvät nykyisin automaattisesti joka neljännen uuden auton navigaattorista. Mikäli käytät navigaattoria puhelimestasi, saat ladattua V-Trafficin mobiilisovelluksen Android- tai iPhone-puhelimiin.

Lataa iOs-sovellus >>

Lataa Android-sovellus >>

Tutustu V-Trafficiin >>
Lue myös seuraavat artikkelit

V-Trafficin aktiivinen hirvivaroitusjärjestestelmä pyrkii vähentämään hirvikolareita varoittamalla kuljettajia kohonneesta riskistä ajaa hirvikolari. Herättelevä kuva on otettu Jyväskylässä Hirvivaara-seminaarissa, missä paneuduttiin hirvikolareiden ennalta ehkäisyyn. 

Vältä hirvikolari – varoitus kohonnesta kolaririskistä navigaattoriin tai älypuhelimeen

Mitä jos autoillessasi saisit ruudullesi tiedon kohonneesta riskistä ajaa hirvikolari?– nyt tämä on mahdollista ja vielä helposti!

Lue lisää

Saadaanko älyteknologian avulla vähennettyä porokolareiden määrää – tätä selvitetään Porokello-hankkeella. 

Porokello-hankkeen tavoitteena puolittaa porokolarit

Mobiiliteknologiaa hyödynnetään nyt porovaroituksissa, jotta porokolareiden määrä saadaan laskuun.

Lue lisää


Kommentit