Vältä hirvikolari – varoitus kohonnesta kolaririskistä navigaattoriin tai älypuhelimeen

Mitä jos autoillessasi saisit ruudullesi tiedon kohonneesta riskistä ajaa hirvikolari?– nyt tämä on mahdollista ja vielä helposti!
V-Trafficin aktiivinen hirvivaroitusjärjestestelmä pyrkii vähentämään hirvikolareita varoittamalla kuljettajia kohonneesta riskistä ajaa hirvikolari. Herättelevä kuva on otettu Jyväskylässä Hirvivaara-seminaarissa, missä paneuduttiin hirvikolareiden ennalta ehkäisyyn. 
V-Trafficin aktiivinen hirvivaroitusjärjestestelmä pyrkii vähentämään hirvikolareita varoittamalla kuljettajia kohonneesta riskistä ajaa hirvikolari. Herättelevä kuva on otettu Jyväskylässä Hirvivaara-seminaarissa, missä paneuduttiin hirvikolareiden ennalta ehkäisyyn. 

Liikenneturvallisuus on ottanut suuren harppauksen eteenpäin, sillä V-Traffic on juuri julkaissut navigaattoreihin ja mobiililaitteisiin soveltuvan aktiivisen hirvivaroitusjärjestelmän. Järjestelmä otetaan käyttöön Suomessa syyskuussa, ensimmäisenä maana Euroopassa.

Aktiivinen hirvivaroitusjärjestelmä yhdistää kolaritietoon perustuen tapahtuneiden hirvikolareiden paikkatiedot, kellonajat sekä eläimen vuodenkierron ja käyttäytymisen. Tarkoitukseen kehitetyn algoritmin avulla tieto korreloidaan nykyhetkeen soveltuvaksi.

Kohonneen hirvikolaririskin aikana aktiivinen hirvivaroitusjärjestelmä antaa autoilijan navigaattoriin tai mobiililaitteesovellukseen lyhyen varoituksen, jonka tarkoituksena on herättää kuljettajan huomio ja saada hänet laskemaan tilannenopeutta tai tarkkailemaan teiden reunuksia.

Hirvivaroitukset toimivat automaattisesti ja näkyvät navigaattoreissa valtakunnallisesti ympäri vuoden ja vuorokauden. Kaikkein korkein riski ajaa hirvikolari on yleisesti auringonnousun ja -laskun aikoihin.

Syksy on hirvikolareiden huippuaikaa

Hirvet ovat eniten liikkeellä rykimän eli hirvien kiiman aikana loka–marraskuussa. Samaan aikaan on käynnissä myös hirvenmetsästyskausi.

Aktiivisessa hirvivaroitusjärjestelmässä pystytään hyödyntämään myös metsästäjien lähettämiä reaaliaikaisia tietoja hirvien liikkeistä. Ominaisuutta testataan tuleva syksyn ja talven aikana, jolloin metsästäjät lähettävät käyttämänsä Tracker-ohjelman kautta havaintojaan hirvien liikkeistä hirvivaroitusjärjestelmään.

Tracker-ohjelma on käytössä kymmenillä tuhansilla metsästäjillä Suomessa, joten tietoa hirvien liikkeistä on mahdollista saada erittäin kattavasti. Metstästäjien lähettämä tieto hirvien liikkeistä ohjataan edelleen autoilijoiden navigaattoreihin ja sovelluksiin.

Ota hirvivaroitukset käyttöön – ilmaiseksi, nyt!

V-Trafficin reaaliaikainen liikennetieto hirvivaroituksineen on vakiona joka neljännessä uuden auton navigointilaitteessa Suomessa. Palvelu on saatavilla myös Garminin navigaattoreissa sekä ilmaisissa V-Traffic -älypuhelinsovelluksissa.

Tee matkastasi turvallisempi ja lataa sovellus heti mobiililaitteeseesi!Lue myös seuraavat artikkelit

Älä anna ajokelin yllättää

Autoilu on huomattavasti turvallisempaa, kun selvittää ajoreitin liikennetiedot etukäteen käyttämällä V-Trafficin liikennetietopalvelua.

Lue lisää

Saadaanko älyteknologian avulla vähennettyä porokolareiden määrää – tätä selvitetään Porokello-hankkeella. 

Porokello-hankkeen tavoitteena puolittaa porokolarit

Mobiiliteknologiaa hyödynnetään nyt porovaroituksissa, jotta porokolareiden määrä saadaan laskuun.

Lue lisää


Kommentit