Vähäpäästöinen auto – mikä se on ja miksi sellainen kannattaa valita?

Vähäpäästöinen auto ei ole pelkästään eettinen valinta, vaan se kannattaa myös taloudellisesti. Tulevaisuudessa tämä korostuu entisestään.
Vähäpäästöinen auto on kannattava valinta monessa mielessä. 
Vähäpäästöinen auto on kannattava valinta monessa mielessä. 

Tilastojen valossa vähäpäästöiseksi autoksi voidaan yhtä lailla kutsua tietyt päästörajat täyttäviä polttomoottoriautoja kuin esimerkiksi täyssähköautoja, vaikka niiden tuottamissa hiilidioksidipäästöissä on merkittävä ero.

Trafin tilastojen mukaan Suomessa myydään kymmeniä diesel- ja bensa-autoja, jotka pääsevät vähäpäästöisten autojen luokkaan. Sellaisia ovat esimerkiksi Toyota AYGO ja Peugeut 108.

Kulkuneuvo saa vähäpäästöisen auton tittelin, mikäli sen hiilidioksidipäästöt ovat tarpeeksi alhaiset. Bensiini- ja dieselautoilla (ml. ladattavat hybridit) se tarkoittaa enintään sadan gramman hiilidioksidipäästöjä per kilometri. Kaasu- ja etanoliautoissa raja on 150 grammaa per kilometri, kun taas kaikki täyssähköautot ovat automaattisesti vähäpäästöisiä.

Vähäpäästöinen auto

Vähäpäästöisellä autolla tarkoitetaan yleensä vaihtoehtoisilla käyttövoimalla toimivia henkilöautoja. Vaihtoehtoisia käyttövoimia käyttävät flexifuel-, biokaasu-, sähkö- ja (ladattavat) hybridiautot.

Myös bensa- ja dieselautoja voidaan määritellä vähäpäästöisiksi, mikäli niiden hiilidioksidipäästöt ovat tarpeeksi alhaiset.


Suomessa vuoden 2015 tavoitteena oli saada uusien autojen keskimääräiset hiilidioksidipäästöt laskemaan enintään 130 grammaan kilometriä kohden. Vuoden 2020 Euroopan laajuisena päästötavoitteena on puolestaan 95 grammaa per kilometri.

Vähäpäästöisen auton vaatimuksetHiilidioksidipäästötEU-päästötaso
Bensiini ja diesel (ml. ladattavat hybridit)Enintään 100 g/kmEU 5
Biofuel (kaasuautot)Enintään 150 g/kmEU 5
Flexifuel (etanoliautot)Enintään 150 g/kmEU 5
Lisäksi kaikki täyssähköautot ovat vähäpäästöisiä


Vähäpäästöinen auto maksaa itsensä takaisin

Vaikka bensiini- ja dieselautoista löytyy ainakin paperilla vähäpäästöisiä menopelejä, entistä enemmän niitä on, kun siirrytään ladattaviin hybrideihin ja kaasuautoihin. Vaihtoehtoisten energialähteiden etuja ovat paitsi halvemmat polttoainekustannukset, mutta myös pienemmät päästöt ja sitä kautta pienempi verotus.

Vähäpäästöisen auton hankinta siis kannattaa, vaikka siitä maksaisi ostaessa hieman enemmän.

- Vähäpäästöisen auton hankinta säästää rahaa ja ympäristöä monin tavoin. Autovero laskee, polttoainekulut ovat halvemmat ja päästöt pienenevät, Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen ympäristötarkastaja Suvi Haaparanta sanoo.

Mutta mitä tämä sitten tarkoittaa käytännössä – eli kuinka suurista säästöistä puhutaan?

Hankkimalla vanhan, keskinkertaisesti kuluttavan ajoneuvon tilalle vähäpäästöisen auton (enintään 100 grammaa per kilometri) säästää polttoaine- ja verokustannuksissa vuodessa helposti yli 1 000 euroa. 

Vuodessa hiilidioksidipäästöjä syntyy puolestaan 800 kiloa vähemmän, mikä vastaa noin 15 prosenttia helsinkiläisen keskimääräisistä vuosittaisista kokonaispäästöistä.

Helsingissä kaupungin määrittelemät päästökriteerit täyttävät vähäpäästöiset autot saavat myös 50 prosentin alennuksen pysäköintimaksuista.

Vähäpäästöiset autot ovat yleistymässä kovaa vauhtia myös Suomessa. 
Vähäpäästöiset autot ovat yleistymässä kovaa vauhtia myös Suomessa. 
Täyssähköautojen määrä on kasvanut viime vuosien aikana lujempaa kuin koskaan ennen. 
Täyssähköautojen määrä on kasvanut viime vuosien aikana lujempaa kuin koskaan ennen. 
Jatkossa menopelit kulkevat entistä useammin fossiilisten polttoaineiden sijaan myös kaasulla.
Jatkossa menopelit kulkevat entistä useammin fossiilisten polttoaineiden sijaan myös kaasulla.


​Jatkossa vähäpäästöiset autot ovat entistä suositumpia

Tulevaisuudessa vähäpäästöiset autot lisääntyvät entisestään. Samalla niistä tulee myös taloudellisessa mielessä entistä kannattavampia.

Merkkejä vähäpäästöisten autojen nopeasta yleistymisestä on jo nyt runsaasti.

Ladattavia hybridiautoja myydään maailmalla enemmän kuin koskaan ennen, ja samalla myös moni sähköautojen valmistaja on lähivuosina tuomassa markkinoille menopelin, joka olisi hinnaltaan kilpailukykyinen polttomoottoriauton kanssa. Tällaisia ovat esimerkiksi Chevrolet Bolt, Tesla Model 3 ja Opel Ampera-e. Myös Volkswagen ja Nissan ovat lupailleet tällaista autoa lähivuosina.

Täyssähköautojen hintaa nostaa polttomoottorikulkuneuvoihin verrattuna etenkin akusto. Mitä tehokkaammat akut, sitä pidemmälle auto latauksella kulkee, mutta sitä kalliimpi auto myös on.

Bloomberg New Energy Financen raportin mukaan sähköautojen hinnat tulevat laskemaan kuudessa vuodessa eli vuoteen 2022 mennessä niin paljon, että ne maksavat suurimmassa osassa maailmaa omistajalleen vähemmän kuin polttomoottoriautot. Tämän ansiosta pienellä rahalla saisi auton, jolla pääsee latauksella satoja kilometrejä. Jo nyt akkujen hinnat ovat laskeneet peräti 65 prosenttia vuoteen 2010 verraten. Yksistään viime vuonna hinnat putosivat 35 prosenttia.

Kaasuautojen määrän kasvuun Suomessa vaikuttaa oleellisesti kaasutankkausverkoston laajeneminen. Gasumin 16 uutta tankkausasemaa nousevat liikenteen keskeisille paikoille seuraavien kahden vuoden aikana.

Vähäpäästöisistä autoista puhuttaessa ei voi sivuuttaa vetyautoja, joita löytyy Suomesta toistaiseksi kuitenkin vain yksi kappale. Polttokennoautot ovatkin osittain vasta testausasteella. Vetyautojen ajon aikaiset päästöt ovat sähköautojen tapaan 0 g.

Vähäpäästöisen auton valinta

Kuten aiemmin todettiin, vähäpäästöisyys on hyvä kriteeri auton valinnalle moneltakin kannalta. Se, mihin vähäpäästöisistä vaihtoehdoista päätyy, riippuu auton käyttäjän muista tarpeista. Kärjistäen voidaan esimerkiksi sanoa, että päästötön ja hiljainen täyssähköauto on parhaimmillaan kaupunki- sekä taajama-ajossa, kun taas esimerkiksi ladattavien hybridiautojen sekä kaasuautojen toimintasäde on joustavampi myös pitkillä ajomatkoilla maantiellä.

Varmaa on, että vähäpäästöisistä vaihtoehdoista löytyy varmasti jokaisella sopiva kulkuneuvo. Onkin todennäköistä, että jo muutaman vuoden päästä valtaosa ihmisistä huristele vähäpäästöisillä autoilla.

Kaikki kuvassa olevat Mercedes-Benz-mallit saavat vähäpäästöisen auton tittelin.
Kaikki kuvassa olevat Mercedes-Benz-mallit saavat vähäpäästöisen auton tittelin.


Lue myös seuraavat artikkelit

Tietoa sähköautoista

Lue perustietoa sähköautoista, niiden eduista ja lataamisesta.

Lue lisää

Tietoa kaasuautoista

Tutustu kaasuautojen perusominaisuuksiin ja toimintaan.

Lue lisää


Kommentit